Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

17.05.2022
Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

În județul Hunedoara se găsește un „buncăr invizibil”, unde, până acum câțiva ani, se afla un fost centru de comandă al rachetelor. Zona este una foarte bine camuflată, însă, în prezent, a ajuns o ruină. Buncărul a fost închis acum aproape două decenii, iar aici se găsea Regimentul 15 Rachete şi artileria antiaeriană.

Această unitate militară a funcționat mai bine de 50 de ani și, cu toate acestea, oamenii din împrejurimi nu știau că în zonă se află așa ceva. Buncărul a fost bine camuflat, iar militarii care lucrau acolo aveau interzis să povestească cuiva despre locație.

Centrul de comandă de unde a fost coordonată activitatea unităţilor militare antiaeriene, din judeţul Hunedoara, era cel mai bine ascuns vederii, deşi a fost construit la marginea Hunedoarei şi a Teliucului. Imaginile aeriene pot arăta doar acoperişul cenuşiu al acestuia, în mijlocul pădurii vaste care se întinde peste dealurile Hunedoarei, Silvaşului şi Teliucului. Din aer, locul putea fi uşor confundat cu un petec de beton sau zgură, care nu atrăgea atenţia într-o zonă dominată de construcţiile uriaşe ale combinatului siderurgic din Hunedoara şi ale minelor de Teliuc, potrivit adevarul.ro.

Buncărul are mai multe niveluri sub pământ

Construcția acestui buncăr a fost una complexă, iar sub pământ se află mai multe niveluri și încăperi. Unitatea militară a luat naștere la sfârșitul anilor ’50 pentru a apăra zona industrială, precum și orașele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie de atacuri aeriene. Aceasta era formată din patru divizioane de foc, amplasate în zonele Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia şi dintr-un divizion tehnic, amplasat la Hunedoara.

Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”, potrivit sursei citate mai sus.

Divizioanele de foc au fost dotate iniţial cu rachete Dvina, însă începând cu anul 1985 au fost schimbate cu sistemul S-75M3 Volhov. Acestea erau baterii de artilerie antiaeriană, de calibrul 57 mm, pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, au fost înlocuite cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm. Începând cu anul 2000 unitatea a fost abandonată, iar localnicii au furat tot ce era de furat.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro