Cum a sfârșit tragic prima dragoste a lui Eminescu? Cum arăta Eminescu copil?

03.07.2020
Cum a sfârșit tragic prima dragoste a lui Eminescu? Cum arăta Eminescu copil?

Viața lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, a fost studiată de-a lungul vremii de o mulțime de eminescologi. Cu toate că a trăit doar 39 de ani, Mihai Eminescu a avut suficient timp să demonstreză cât a fost de talentat. Despre iubirile poetului s-au scris multe articole, dar puțini sunt cei care știu despre prima dragoste a lui Eminescu.

Cel mai mare poet român s-a născut în Botoșani pe 15 ianuarie 1950. O perioadă s-a crezut că s-a născut la Ipotești pentru că acolo a copilărit. Acesta s-a mutat la Ipotești la vârsta de 2 ani și câteva luni. Puștiul Eminescu s-a îndrăgostit pentru prima dată la vârsta de 6 ani.

„La Ipoteşti, i se declanşează şi primele emoţii erotice, după cum aflăm tot din poezia sa, pentru o fată despre care un cercetător al locului, I.D. Marin, a emis ipoteza că se numea Casandra şi care, stingându-se prea curând, îi incendiază sufletul cu ardoarea primei suferinţe profunde“, afirmă Lucia Olaru Nenati, un cunoscut eminescolog.

Anii au trecut, iar Mihai și Casandra (care erau de aceeași vârstă) se vedeau periodic în vacanțele de vară în care poetul venea de la Botoșani, unde studia, la Ipotești. Pe când aveau 13 ani, cei doi încep o relație adolescentină. Totuși, un an mai târziu, pe când avea 14 ani, Casanda moare din pricina unei boli contagioase. Tânărul Eminescu suferă profund după pierderea Casanderei.

Veronica Micle, marea iubire a lui Eminescu

Relația nebună dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a început în anul 1872, pe meleaguri Occidentale, la Viena. Veronica Micle era măritată încă din anul 1864 cu un profesor universitar din Iași. Relația dintre cei doi a fost scurtă și intensă, însă s-a reaprins în 1879, atunci când soțul Veronicăi Micle, profesorul Ștefan Micle, a murit.

Legătura celor doi poeți nu a fost numai lapte și miere, ba dimpotrivă. Se spune că Veronica Micle îi reproșa marelui poet că nu vine la ea în vizită la Iaşi, după ce acesta alege să se mute la București.

În anul 1881, supărată că duce o relație la distanță, Veronica se mută la Bucureşti şi îi recâştigă iubirea „poetului nepereche”. Tot în această perioadă are și o aventură cu Ion Luca Caragiale pe care avea să o regrete toată viața.

În 1883, Eminescu s-a îmbolnăvit. Ultimii ani din viață au fost un chin pentru autorul „Luceafărului” care suferea de bipolaritate. Ba mai mult, ultimul an și l-a petrecut într-un sanatori de boli psihice din București, Sanatoriul de Boli Mentale al Doctorului Şuţu, de pe strada Plantelor, iar pe 15 iunie 1889, la ora 04:00 dimineaţa se stingea din viață. Cauza oficială a morţii a fost stopul cardio-respirator.

Eminescu copil, alături de tatăl său căminarul Gheorghe Eminovici
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot