Cum a scăpat viu Ceaușescu dintr-un accident aviatic?

04.04.2022
Cum a scăpat viu Ceaușescu dintr-un accident aviatic?

Nicolae Ceauşescu a fost liderul României din 1965 până în 1989, când regimul comunist a fost oprit printr-o Revoluţie. Dictatorul român a fost admirat, temut, disprețuit, toate în același timp.

Cu opt ani înainte de a devenit conducătorul României, Nicolae Ceușescu a făcut parte din Partidul Muncitoresc Român. În toamna anului 1957, mai exact 4 noiembrie, un tragic accident aviatic ar fi putut schimba definitiv cursul istoriei României.

Nicolae Ceaușescu, victima unui accident aviatic

Nicolae Ceaușescu împreună cu delegația PMR au plecat la Moscova pentru a participa la sărbătorirea a 40 de ani de la Revoluţia din octombrie (bolşevică). În avion au fost Chivu Stoica (prim-ministru), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutuși Alexandru Moghioroș.

Alături de ei erau translatorul Mihai Novicov, Ștefan Voicu, stenograful Petrescu și ofițerul de Securitate Mecu, scrie Historia. Cu ei ar fi trebuit să fie și Gheorghe Gheorghiu Dej, însă din cauza unei probleme de sănătate, acesta a rămas în țară.

Membri delegației au făcut o scurtă oprire la Kiev pentru o întâlnire cu cei de la RSS Ucraina. Ulterior, întreaga echipă trebuia să-și continue drumul spre Moscova.

Accidentul aviatic a avut loc chiar înainte de aterizare pe aeroportul din Moscova, Vnukovo. Din cauza vizibilității reduse din cauza vremii nefavorabile, avionul a aterizat într-o pădure din apropierea aeroportului unde a luat foc.

Din nefericire, piloții și Grigore Preoteasa și-au pierdut viața, iar restul membrilor au reușit să scape din avion înainte ca acesta să izbucnească în flăcări. Printre supraviețuitori s-a numărat și tânărul Nicolae Ceaușescu care avea numai 39 de ani.

Supraviețuitorii au fost duși la spitalul de partid Kremliokova pentru a primi îngrijiri medicale. Nicolae Ceaușescu a suferit câteva răni ușoare, mai exact „o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei, julituri la faţă, mâini şi picioare, starea generală fiind satisfăcătoare”, potrivit raportului emis de Ministerul Sănătăţii al URSS, scrie Adevărul.

Acest accident a provocat de-a lungul timpului numeroase controverse. Mulți dintre analiștii politici ai vremii au lansat teorii conform cărora totul ar fi fost plănuit de sovietici pentru a-l ucide pe Gheorghe Gheorghiu-Dej sau pe viitorul dictator al României, Nicolae Ceușescu.

 

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot