Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

22.10.2020
Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

Descoperirea petrolului în anul 1968 de pe North Slope, din Golful Prundhoe a schimbat peisajul politic din Alaska pentru decenii. În doar nouă ani, conducta Trans-Alaska a fost finalizată, costul total fiind de 8 miliarde de dolari.

Trans-Alaska Pipeline are o lungime de aproape 1.300 de kilometri şi transportă zilnic 15% din totalul producţiei de ţiţei din Statele Unite ale Americii.

Conducta este monitorizată de computere și se oprește automat atunci când apare orice scădere neașteptată a presiunii, o măsură menită să limiteze dimensiunea unei deversări.

Atac terorist asupra conductei Trans-Alaska

Un bărbat care a provocat un dezastru ecologic când a împușcat conducta principală de petrol din Alaska a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri de 17 milioane de dolari (10 milioane de lire sterline).

Pe 4 octombrie 2001, Daniel Carson Lewis din Livengood, Alaska, a tras un glonț în structura de 4 metri lățime. Muncitorii s-au străduit să remedieze una dintre cele mai mari deversări din istoria conductei Trans-Alaska, cauzată de bărbatul aflat sub influența alcoolului.

Autoritățile au declarat la vremea respectivă că nu au nici un indiciu că împușcătura a fost un act de terorism sau sabotaj premeditat. Presiunea puternică a provocat cel puțin 150.000 de galoane de petrol să se verse pe tundra de la nord de Fairbanks.

„A fost doar un individ idiot, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a cărei armă s-a descărcat accidental”, a spus un purtător de cuvânt al poliției statale. Autoritățile au spus că Lewis a avut numeroase antecedente penale, inclusiv condamnări pentru agresiune, furt și a fost prins la volan în stare de ebrietate.

Viitorul conductei

Declarația de impact asupra mediului privind reînnoirea sistemului de conducte Trans-Alaska estima în 2010, că nivelurile de debit ar putea fi realizate până cel puțin în 2032. Îmbunătățirile care permit debituri scăzute ar putea prelungi durata de funcționare a conductei până în 2075.

Conform legii, Alaska este obligată să îndepărteze toate urmele conductei după finalizarea extracției de petrol. Nu a fost stabilită nicio dată pentru această acțiune, dar planurile sunt actualizate în mod constant.

Foto: Britannica

Cele mai noi articole
Cine a fost prima femeie care a purtat pantaloni? De ce erau interziși?
Cine a fost prima femeie care a purtat pantaloni? De ce erau interziși?
Pantalonii reprezintă un articol vestimentar destinat, în special, bărbaților. Cu toate acestea, moda s-a schimbat mult în ultimii ani, iar, în prezent, pantalonii fac parte din garderoba... citește tot
Care este statul european care nu și-a schimbat numele niciodată?
Care este statul european care nu și-a schimbat numele niciodată?
Majoritatea oamenilor cred că Republica San Marino este cel mai vechi stat independent din Europa (datând din 301 d. Hr.), însă în realitate lucrurile stau un pic diferit. Potrivit datelor... citește tot
E adevărat că Olanda este mai aproape de Libia decât Noua Zeelandă de Australia?
E adevărat că Olanda este mai aproape de Libia decât Noua Zeelandă de Australia?
Globalizarea a făcut ca oamenii să circule mult mai mult, iar granițele dintre state să nu mai fie atât de stricte ca în trecut. Dezvoltarea tehnologiilor și mijloacele de transport tot mai... citește tot