Cine este și cu ce se ocupă ION TEODOR EMINESCU, descendentul „poetului nepereche”?

03.09.2020
Cine este și cu ce se ocupă ION TEODOR EMINESCU, descendentul „poetului nepereche”?

Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet român. Totuși, puțini stiu că Mihai Eminescu provenea dintr-o familie numeroasă. Poetul a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi. Cine este, totuși, ultimul descendent al „Luceafarului poeziei romanesti”?

Cine este urmașul lui Mihai Eminescu și unde trăiește?

În anul 1856 se naște Matei, singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu. Matei a studiat Politehnica la Praga și a devenit căpitan în armata română. Acesta s-a luptat cu Titu Maiorescu, încercând să împiedice publicarea operei postume. Matei a avut trei mariaje și a trăit 73 de ani, până în 1929, fiind cel mai longeviv membru al familiei lui Eminescu. Printre cei 5 copii a avut și un băiat, pe Gheorghe Eminescu (1895 – 1988).

Fiica acestuia, Yolanda, a făcut parte din prima generație de femei-judecător din România. Roxana, fiica ei, și strănepoata lui Matei Eminescu, născută în anul 1947, este unul dintre cei mai mari specialiști în literatura și civilizația portugheză, stabilindu-se în Franța, scrie a1.ro.

În Portugalia, în anul 1983, se naște Ion Teodor Eminescu-Iacobescu, unul dintre ultimii descendenți ai celui mai mare poet român. Ion Teodor Eminescu-Iacobescu este licenţiat în drept, ulterior specializându-se în drept editorial şi management cultural și este astăzi stabilit în Brest, Franța.

Mama lui Ion Teodor Eminescu-Iacobescu „Era mândru de numele lui de familie”

Într-un interviu acordat revistei Agero, Roxana Eminescu-Iacobescu spunea despre fiul ei că „de mic copil era foarte mândru de numele lui de familie”. În plus, aceasta îl considera ca fiind un „poet bunicel” de limba franceză.

Roxana Eminescu

Ion Teodor Eminescu-Iacobescu a vizitat de câteva ori România. În ciuda faptului că acesta este ultimul descendent al familiei Eminescu, tânărul nu vorbește deloc limba română.

De câte ori, iubito….

De câte ori, iubito, de noi mi-aduc aminte,
Oceanul cel de gheaţă mi-apare înainte:
Pe bolta alburie o stea nu se arată,
Departe doară luna cea galbenă – o pată;
Iar peste mii de sloiuri de valuri repezite
O pasăre pluteşte cu aripi ostenite,
Pe când a ei pereche nainte tot s-a dus
C-un pâlc întreg de păsări, pierzându-se-n apus.
Aruncă pe-a ei urmă priviri suferitoare,
Nici rău nu-i pare-acuma, nici bine nu… ea moare,
Visându-se-ntr-o clipă cu anii înapoi.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Suntem tot mai departe deolaltă amândoi,
Din ce în ce mai singur mă-ntunec şi îngheţ,
Când tu te pierzi în zarea eternei dimineţi. (Mihai Eminescu)

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot