Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

17.08.2022
Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

Vă spune ceva noțiunea de „mamă eroină”? Puțini dintre cei care nu s-au născut în comunism știu că avortul era interzis în România în timpul comunismului, drept pentru care populația țării a crescut semnificativ. Femeile primeau ordine oficiale dacă aveau mai mult de cinci sau zece copii. Așadar, cine erau, de fapt, „mamele eroine”?

Ce condiții trebuiau să împlinească femeile pentru a fi „mame eroine”?

Mamele care dădeau naștere la 10 sau mai mulți copii primeau un ordin în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale de Consiliul de Stat. Pe lângă medalie, femeile primeau și 500 de lei pe lună, pentru a le ajuta cu creșterea copiilor. Titlul de „mamă eroină” era oferit doar dacă al zecelea copil împlinise un an și frații lui erau încă viață.

Originea ordinului vine din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile au fost substanțiale pe durata conflictului, drept pentru care Stalin a dorit să crească populația țării sale cu orice preț. În România, acest titlu a fost adoptat în 1951, în urma Decretului 195.

Ce le îndemna statul pe mame să facă?

Creșterea viitorilor susținători ai comunismului era importantă pe atunci căci ei reprezentau fundația regimului. Conform Historia, Partidul Comunist le îndemna pe mamele din România să asculte și să accepte sfaturile conducătorilor, indiferent prin ce căi erau transmise. Spre exemplu, publicația „Drumul Femeii” din 1947 avea o secțiune intitulată „Zece  principii de bază pentru educarea copiilor”. De asemenea, mamele erau îndemnate să participe laactivitățile Partidului Comunist.

Vladimir Putin a revenit la titlul de „mamă eroină”

Președintele actual al Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ordinul a fost reintrodus. Astfel, mamele care fie au născut, fie au adoptat 10 copii vor primi 16 mii de euro, mai exact un milion de ruble. Femeile vor primi și o medalia Ordinului, realizată din aur și diamante.

„Stabiliți titlul ‘Mamă eroină’ pentru mamele care sunt cetățeni ai Federației Ruse și care au născut și au crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse” (Vladimir Putin)

Ultima acordare a ordinului a fost în noiembrie 1991, înaintea să cadă URSS-ul.

Sursă foto: Wikipedia 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot