Cine a inventat tehnologia Bluetooth?

04.10.2022
Cine a inventat tehnologia Bluetooth?

În prezent este greu de imaginat o lume fără gadgeturi. Tehnologia este atât de avansată încât a devenit indispensabilă în viața de zi cu zi, ajutându-i pe oameni să rezolve problemele mult mai repede și mai ușor decât în trecut. Apariția tehnologiei Bluetooth a schimbat lumea complet, în jurul ei fiind dezvoltate alte inovații.

Istoria tehnologiei Bluetooth

Tehnologia Bluetooth a permis conectarea și transferul de date între dispozitive fixe și mobile, fără fire, atunci când nu există o legătură la internet. Potrivit Wikipedia.org, Bluetooth este un set de specificații (un standard) pentru o rețea personală fără fir (wireless), bazată pe unde radio. Acesta mai este cunoscut ca și standardul IEEE 802.15.1.

Tehnologia a fost inventată în anul 1994 de către Sven Mattisson și Jaap Haartsen. Cei doi sunt de naționalitate suedeză și lucrau la compania de telefonie mobilă Ericsson. Începând cu data de 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG), care avea scopul de a dezvolta această tehnologie și de a realiza inovații în jurul ei. Drept urmare, în anul 1999, compania Ericsson a lansat primul telefon mobil cu tehnologia Bluetooth integrată. Anii au trecut iar tehnologia a fost dezvoltată mereu, ajungând ca transferul de date cu ajutorul acestui procedeu să se realizeze la viteze foarte mari.

De unde vine numele „Bluetooth”?

Cu toate că tehnologia a fost inventată de suedezi, numele acesteia provine de la vecinii lor din Danemarca. Trebuie precizat că „Bluetooth” nu este altceva decât o traducere în engleză a termenului scandinav „Blåtand/Blåtann”, cum era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din veacul al X-lea. Potrivit datelor istorice, acesta a unit Danemarca și Norvegia, fiind un foarte bun comunicator într-o vreme în care conflictele erau foarte aprinse între clanurile feudale din zonă.

În limba română „Bluetooth” înseamnă „dinte albastru”. Creatorii acestei tehnologii au folosit această denumire la început ca nume de cod, însă ulterior numele a fost păstrat, iar în prezent este cunoscut în întreaga lume. Conform Adevarul.ro, logo-ul este de asemenea strâns legat de regele Harald Bluetooth. Acesta este format din iniţialele regelui, Hagal și Bjarkan, în alfabetul runic.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot