Cine a inventat hainele și de ce?

21.01.2019
Cine a inventat hainele și de ce?

Se crede că hainele au fost inventate de oameni din nevoia acestora de a nu îngheța de frig sau pentru a se proteja de soare. Dat fiind că există sau au existat triburi sau societăți unde membrii au trăit goi, acest lucru sugerează cu subiect și predicat că, în funcție de locul în care ne aflăm, îmbrăcămintea nu este astăzi vitală pentru supraviețuirea noastră. Așadar, dacă a merge gol este atât de natural, când a început obsesia noastră cu îmbrăcăminte și de ce?

Din păcate, hainele nu se fosilizează, astfel că nu se poate ști momentul exact în care strămoșii noștri au început să își înfășoare corpurile cu blănuri și piei de animale.

Cercetătorii au aflat că, cel mai probabil, strămoșii au purtat primele blănuri în urmă cu 170.000 de ani. Oamenii de știință au aflat că în acea perioadă păduchii de cap și păduchii care trăiesc în hainele noastre s-au despărțit. Cu alte cuvinte, odată ce am început să purtăm haine, niște păduchi au început să trăiască în ele și au evoluat într-o specie separată.

De unde vine expresia „nici în clin, nici în mânecă?” Nu, nu are nicio legătură cu vestimentația!

„Este posibil să fi început să purtăm haine pentru a compensa pierderea blănii”, afirmă cercetătorul Ian Gilligan de la Universitatea din Sydney din Australia.

În mod clar, dorința oamenilor de a se proteja de frig sau de cald a venit odată cu hainele, dar nu acesta a fost motivul primordial. Acesta este un argument doar în cazul oamenilor de Neanderthal care au trăit într-un climat rece. Într-un studiu publicat în anul 2012 și efectuat în Țara Galilor, s-a estimat că neandertalii acopereau cu blănuri o suprafață de corp de aproximativ 70-80% pentru a face față gerului. Hainele alese erau mantale simple de blană.

În următoarele sute de ani, oamenii moderni au făcut haine care erau puțin mai complexe, probabil prin coaserea mai multor piese laolaltă.

În mod paradoxal, deși purtau haine mai groase, oamenii de Neanderthal erau mai rezistenți la frig. Totuși, aceștia au dispărut din cauza climei foarte rece care exista în Europa acum 30.000 de ani. Unul dintre motivele dispariției acestor strămoși a fost chiar lipsa tehnicii de croire a hainelor.

Rușinea a dus la apariția hainelor moderne?

Faptul că, în anumite societăți, oamenii au început să se jeneze cu organele lor sexuale este un alt motiv pentru care au apărut hainele. Multe triburi se decorau cu vopsea în anumite părți ale corpului, fie pentru a le masca, fie pentru a le scoate în evidență.

Când a fost prea rece pentru a arăta corpurile pictate, oamenii au fost forțați să se acopere. Astfel, funcția decorativă a picturilor a fost luată de haine.

Adevărul despre haine este, prin urmare, mai complex decât v-ați imaginat. Sunt șanse mare ca fără haine omenirea să nu fi supraviețuit, dar astăzi hainele sunt folosite mai mult în scop termic.

Strămoșii lui Homo Sapiens

Foto: sapiens.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot