Cine a fost Pantazi Ghica, scriitorul care s-a sinucis din dragoste?

16.09.2020
Cine a fost Pantazi Ghica, scriitorul care s-a sinucis din dragoste?

Mateiu Caragiale a scris în lucrarea sa „Craii de Curtea-Veche” despre drama fratelui mai mic al lui Ion Ghica. Pantazi Ghica a rămas în istorie ca fiind o figură boemă, un personaj nefericit și cu mult ghinion în dragoste care, într-un final, s-a sinucis.

Cunoscut sub pseudonimele de Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki, Pantazi Ghica a fost un scriitor și critic literar cunoscut care s-a născut pe 15 martie 1831 într-o familie de aristocrați în principatele dunărene, ale cărui origini erau grecești și albaneze.

A urmat cursurile Colegiului Sf. Sava din București și apoi mama sa l-a trimis în Franța, însă nu și-a finalizat studiile. După ce s-a întors în țară, Pantazi și Ion Ghica au fost unii dintre revoluționarii care au fost împlicați în revolta de la 1848 și astfel a devenit secretarul lui Nicolae Bălcescu și a fost răsppunzător pentru propaganda din judeţele Buzău şi Prahova.

După intervenția ruso-otomană din toamna aceluiași an care a oprit răscoala, frații Ghica au fost arestați și exilați. Câțiva ani mai târziu s-a întors și a fost membru valoros al Partidului Național Liberal.

Pantazi Ghica, ghinion în dragoste

Pantazi povestea că în copilărie și-a pus mama să îi ghicească, iar acesta i-ar fi spus că va avea parte de noroc și împliniri în toate, mai puțin în dragoste.

„Punând mama odată să-mi ghicească, norocul îmi date că de toate fericirile am să am în viaţă parte, numai de dragoste nu”.

Prima decepție în dragoste a suferit-o încă de tânăr. Pantazi s-a îndrăgostit de o tânără de origine poloneză, pe nume Wanda. Acesta a fost impresionat de povestea tristă de viață a fetei și a considerat-o chiar inocentă. Înainte de a se căsători, Pantazi a aflat că inocenta fata în care avea încredere l-a înselat cu un zugrav.

În urma decepției pe care a suferit-o în tinerețe, a dus o viață considerată destrăbălată. Pantazi a cautat fericirea și dragostea în compania multor femei ceea ce l-a împins în final să cadă într-o gravă depresie.

Ilinca Arnoteanu semăna izbitor de bine cu prima lui iubire, Wanda. Pantazi a sperat că va trăi alături de Ilinca ceea ce nu a putut cu Wanda. S-au logodit, însă nu s-au căsătorit, deoarece la scurt timp după logodnă, Ilinca a murit de scarlatină.

Pantazi urma un tratament medicamentos recomandat de medic pentru depresia de care suferea și la 51 ani s-a sinucis luând un pumn de pastile.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot