Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?

22.05.2023
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?

Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre. Din cei şase copii pe care i-a avut cu Regele Ferdinand, se ştie sigur că ultimii doi au fost concepuţi împreună cu prinţul Barbu Ştirbey. Totuși, cum reușea Regina Maria să-și înșele soțul în văzul tuturor?

Printre amanții Reginei s-au numărat colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul de origine americană Waldorf Astor, prinţul Barbu Ştirbey, marea iubire a acesteia și Zizi Cantacuzino. Cu acesta din urmă, relația a început în anul 1897, la doar patru ani de la nunta pe care Principesa Maria pe atunci o avusese cu Ferdinand.

Asadar, la începutul anului 1897, tânărul ofiţer din regimentul de roşiori Gheorghe (Zizi) Cantacuzino, caracterizat ca fiind un bărbat “nu prea înalt, subţire, brunet, amuzant şi elegant”, în vârstă de 27 de ani începe să se vadă extrem de des cu Principesa Maria în vârstă de 22 de ani. Prea des.

Carol I, nervos din cale afară pe idilă

Fire puțin conflictuală, Ferdinand se face că nu știe despre relația celor doi. Ba mai mult, acesta era bucuros că scapă de datoririle conjugale. Totuși, cel care decide să ia măsuri este Carol I, unchiul și Regele României la acea vreme.

Suveranul se înfurie teribil atunci când găseşte numele locotenentului pe lista suitei care să însoţească perechea princiară în sudul Franţei, la o vacanţă de recuperare a lui Ferdinand, în toamna lui 1897.

Regele Carol I îl taie pe Zizi de pe lista invitaților fără drept de apel, declanşând o dramă în cuplul moştenitor. Maria suferă şi plânge de neîncrederea lui Carol I care dă apă la moară clevetelilor, Ferdinand sare să-i apere onoarea în faţa unchiului său şi spune despre Zizi că nu este mai mult de „un prieten al lor apropiat”. Relația celor doi continuă și în perioada imediat următoare.

Se iubeau într-un vas ancorat în larg

În primăvara anului 1898, tânărul Zizi Cantacuzino este adus la palat ca profesor de gimnastică pentru prinţul Carol. Legătura interzisă a celor doi continua apoi în Germania, unde Maria pleacă la tratament, dar și la Constanţa, la bordul unui vas ancorat în larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescentă).

Despre întâlnirile amorezilor de la malul Mării Negre avea să relateze Hannah Pakula în lucrarea „Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României” citată de adevarul.ro:

„Apariţiile Mariei la Constanţa, însoţită în permanenţă de Zizi şi de verişoara acestuia, provocau scandal. Se spunea că Principesa Moştenitoare bătea oraşul cu locotenentul român, însoţită doar de tînăra de treisprezece ani. Instruiţi de Rege să fie informat în legătură cu ceea ce făcea Principesa Moştenitoare, membrii din suita Mariei au relatat că erau împreună de dimineaţa pînă seara şi că el stătea ore întregi în cabina ei. Au mai spus că Principesa Moştenitoare ofensase oficialităţile locale şi pe membrii corpului consular, luându-şi oficial rămas – bun de la oraş cu tînărul locotenent lîngă ea. Regina Elisabeta şi Mm. Winter au acuzat-o pe Maria de a fi invitat o fată orfană de mamă să petreacă vara cu ea ca să-i servească drept paravan pentru idila ei cu Zizi”.

Foto: mvu.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot