Ce s-a întâmplat cu singurul copil al lui Ion Creangă?

24.07.2019
Ce s-a întâmplat cu singurul copil al lui Ion Creangă?

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români. Totuși, puțini sunt cei care știu că scriitorul a avut și un băiat pe nume Constantin Creangă. Ce s-a întâmplat cu singurul copil al lui Ion Creangă?

Constantin Creangă a fost copilul lui Ion Creangă rezultat în urma căsătoriei scriitorului cu Ileana, fiica preotului Gregoriu de la Biserica ”Patruzeci de Sfinţi” din Iaşi. Micuțul Constantin a venit pe lume în anul 1860. Se pare că prozatorul era extrem de sever atât cu copilul cât și cu soția, astfel că tânărul Constantin Creangă nu a crescut într-un mediu prielnic. Iar bătaia nu lipsea.

La 12 ani, Constantin Creangă a ajuns la Școala Militară din Iași, o formă de învățământ gratuită.

Singurul copil al lui Ion Creangă a fost trimis în armată

„Şcoala militară din Iaşi (…) îi răpise orice ingenuitate, dându-i fumuri şi nu-i dăduse nimic în schimb, nicio cultură serioasă. Era tocmai unul din acei semidocţi de care vorbea Eminescu, un cioflingar de târg care se cam ruşina de tata şi avea gusturi măreţe”, în caracteriza mai târziu criticul George Călinescu pe Constantin Creangă.

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

Folosindu-se de relaţiile pe care le avea, povestitorul îşi trimite fiul mai apoi la Şcoala Militară din Bucureşti. Ulterior, în anul 1878, deși duce o viață desfrânată, tânărul Constantin ajunge sublocotenent de marină şi este trimis la Trieste, în Italia. În tot acest timp, fiul lui Creangă trăiește din împrumut în împrumut și nu spune niciodată „Nu!” când tatăl său îi dă bani de cheltuială.

Cu cine s-a iubit Regina Maria a României chiar în Peleș: „Relația se consuma în faţa personalului palatului”

În anul 1848, Constantin Creangă se căsătorește cu Olga, fiica domnului Neculai Petrea, mare angrosist. Cu aceasta are patru copii (Horia, Ionel, Letiția și Silvia). După moartea tatălui său, în anul 1889, Constantin Creangă devine căpitan. Îşi dechide un birt și vinde băutură şi ţigări la colţ de stradă. Ba chiar se face fabricant de foițe de țigări și folosește sloganul agresiv „Ori fumaţi hârtia Creangă, ori daţi dracului tutunul”. Acesta divorțează, se recăsătorește și divorțează din nou.

Constantin Creangă moare în anonimat în anul 1918, la finele Primului Război Mondial. Avea 58 de ani.

Ion Creangă

Cine a fost Ion Creangă?

Ion Creangă (1837-1889) a fost un scriitor și povestitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române. Cea mai cunoscută operă autobiografică a sa este „Amintiri din copilărie”.

Printre cele mai celebre povești alelui Ion Creangă se numără „Crapa cu trei iezi”, „Ivan Turbincă”, „Povestea lui Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” sau „Ursul păcălit de vulpe”.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot