Ce s-a întâmplat azi, 8 august?

08.08.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?

Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a pisicii. Această dată reprezintă cea de-a 220-a zi a calendarului gregorian și a 221-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 8 august

117 – A murit Marcus Ulpius Nerva Traianus, cunoscut și sub titulatura de împăratul Traian al Imperiului Roman. În timpul domniei sale, imperiul a cunoscut cea mai mare extindere.

1826 – A fost un moment important pentru credincioșii din Moldova, fiindcă mitropolitul țării, Veniamin Costachi, a decis ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași. Începând cu anul 1889, în acest lăcaș de cult se află racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1876 – Inventatorul Thomas Edison a primit brevetul pentru șapirograf, o presă pentru tipărire.

1889 – Prin Înaltul Decret Regal 2073, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, potrivit Wikipedia.org.

1929 – La această dată dirijabilul german pe nume „Graf Zeppelin” a început un zbor-tur în întreaga lume.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în această zi, a fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1945 – A fost o zi istorică, fiindcă URSS a declarat război Japoniei. Drept urmare, Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

1945 – Marile puteri europene au semnat, la Londra, o înțelegere privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, instituția și–a început lucrările la Nürnberg.

1974 – A fost o zi istorică pentru Statele Unite ale Americii, fiindcă președintele Richard Nixon și-a anunțat demisia din funcție, care a avut loc oficial a doua zi la prânz.

1981 – S-a născut Roger Federer. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari jucători de tenis de câmp din istorie, dacă nu cel mai bun. Acesta are în palmares 101 titluri ATP.

1981 – Americanii au început să producă bomba cu neutroni, la ordinul președintelui Ronald Reagan.

1990 – Irakul a ocupat Kuweitul. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot