Ce s-a întâmplat azi, 5 decembrie?

05.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 decembrie?

De-a lungul timpului, în data de 5 decembrie au avut loc mai multe evenimente importante. În această zi sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Mc. Atanasie și Cuviosul Nectarie. De asemenea, astăzi este celebrată Ziua internațională a voluntarilor Națiunilor Unite în slujba dezvoltării economice și sociale. Această dată reprezintă cea de-a 339-a zi a calendarului gregorian și a 340-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 decembrie

1492 – În această zi Cristofor Columb a ajuns în insula Hispaniola (în prezent Haiti și Republica Dominicană). El a fost primul european care a ajuns în această zonă a Terrei.

1782 – S-a născut Martin Van Buren. Acesta a fost cel de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind în funcție între 1837 și 1841.

1791 – A murit Wolfgang Amadeus Mozart. Acesta a fost un compozitor austriac, un etalon în muzica clasică.

1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani, potrivit Wikipedia.org.

1901 – S-a născut Walter Elias Disney. Acesta a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar. Numele său da astăzi denumirea uneia dintre cele mai mari case de producții cinematografice din lume.

1941Marea Britanie a declarat război Finlandei, Ungariei și României, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1943 – S-a născut Nicolae Văcăroiu. Acesta a fost cel de-al 55-lea prim-ministru al României între 1992 și 1996.

1973 – S-a născut Sorin Mihai Grindeanu. Acesta a fost prim-ministru României între 4 ianuarie 2017 și 29 iunie 2017, fiind al 65-lea premier al țării.

2013 – A murit, la vârsta de 95 de ani, Nelson Rolihlahla Mandela. Acesta a fost președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999 și a luptat toată viața împotriva apartheidului. Mandela a primit în anul 1993 Premiul Nobel pentru Pace.

2017 – A murit regele Mihai I, la vârsta de 96 de ani. Aceasta a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot