Ce s-a întâmplat azi, 4 decembrie?

04.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 decembrie?

În calendarul creștin-ortodox, în data de 4 decembrie, sunt sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Varvara și Cuviosul Damaschin. Această dată reprezintă cea de-a 338-a zi a calendarului gregorian și a 339-a zi în anii bisecți. Totodată, până la finele anului mai sunt 27 de zile.

Evenimente istorice 4 decembrie

1691 – Împăratul Leopold I a recunoscut, în această zi, prin Diploma Leopoldină, un document oficial, sistemul politic al Principatului Transilvaniei. Drept urmare, împăratul a devenit mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea. După ce acesta a ajuns la majorat și a renunțat la domnie în 1697, Leopold a devenit șef al statului, ca principe al Transilvaniei.

1816 – În această zi James Monroe a fost desemnat cel de-al cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

1864Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, care a schimbat complet fața justiției. Acesta a fost format după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază însă și unele legi penale autohtone.

1872 – În această zi a avut loc o situație stranie, fiindcă a fost găsit în derivă vasul comercial american „Mary Celeste”, în largul Insulelor Azore, în Oceanul Atlantic. Nava canadiană „Dei Gratia” a găsit ambarcațiunea în stare de navigație însă cu vele parțiale și cu barca de salvare dispărută. Niciun om nu a fost găsit la bord. Ultima înregistrare din jurnalul navei era datată cu zece zile mai devreme. Niciunul dintre pasageri nu a mai fost văzut vreodată.

1940 – România a semnat, la Berlin, un acord cu Germania prin care capitalurile germane ajungeau în țara noastră pentru revitalizarea economiei. Actul se numea „Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești”. Drept urmare, România a devenit un important furnizor de materii prime și cel mai mare furnizor de produse agricole pentru Germania nazistă.

1959 – În această dată, NASA a efectuat programul Mercury, care a trimis în spațiu misiunea „Little Joe 2”. Operațiunea a constat în a transporta în Cosmos maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, iar datele colectate au ajutat la misiunile ulterioare.

1987 – A murit Constantin Noica, la vârsta de 78 de ani. În decursul vieții, acesta a fost filosof, poet, eseist, publicist și scriitor. Constantin Noica a fost ales membru post-mortem al Academiei Române din 1990.

1996 – Compania Microsoft a înființat prima filială din România.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot