Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

29.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 29 ianuarie?

În data de 29 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mc. Ignatie Teoforul. Totodată, astăzi este celebrată Ziua invenției automobilului. De-a lungul timpului în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat existența oamenilor.

Evenimente istorice 29 ianuarie

1616 – În această zi, navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a devenit prima persoană care a ocolit Capul Horn. Acesta se afla în căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

1814 – A avut loc Bătălia de la Brienne, iar Franța a învins Rusia și Prusia.

1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov. Acesta a fost un celebru dramaturg rus. Piesele sale sunt jucate la teatru și în România, fiind apreciate pretutindeni. Cehov a decedat în data de 15 iulie 1904, la doar 44 de ani.

1886 – Germanul Karl Friederich Benz a scris istorie în lumea automobilului, fiindcă a brevetat prima mașină alimentată cu benzină.

1891 – Liliuokalani a devenit, în această zi, regină a Hawaii. Aceasta a fost ultimul monarh al statului Hawaii.

1896 – A avut loc o descoperire importantă în domeniul medical, doctorul Emile Grubbe a folosit pentru prima dată în istorie radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente, pe nume Rose Lee, din Chicago, Statele Unite ale Americii.

1947 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă URSS a semnat Tratatul de pace cu România.

1949 – Israelul a fost recunoscut ca stat pentru prima dată Marea Britanie, în această zi.

1950 – În Africa de Sud, la Johannesburg, au avut loc primele tulburări provocate de politica rasială a statului african.

1954 – S-a născut Oprah Gail Winfrey. Aceasta este una dintre cele mai celebre realizatoare de emisiuni de televiziune din Statele Unite ale Americii.

1981 – A avut loc un eveniment important pentru tara noastră, fiindcă s-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.

1998 – În această dată Canada, Japonia, Rusia, SUA și statele membre ale Agenției Spațiale Europene au semnat acordul pentru construcția Stației Spațiale Internaționale.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Irlanda a fost lovită în anul 1845 de o penurie de cartofi, numită „Marea Foamete”. Leguma nu s-a mai dezvoltat din cauza unui mucegai numit „Phytophthora infestans”, provocând un... citește tot
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
Automobilul tău este important pentru tine? Dar viața ta și a celor din jur? Știi că asigurarea auto este obligatorie cam peste tot în lume, dar chiar și lăsând la o parte obligativitatea,... citește tot
Cine a fost zeul Odin?
Cine a fost zeul Odin?
Triburile nordice s-au închinat, de-a lungul timpului, la tot felul de zeități, însă unul singur era deasupra tuturor, Odin, considerat regele zeilor. Se spune că acesta a fost soțul zeiței... citește tot
adplus-dvertising