Ce s-a întâmplat azi, 27 noiembrie?

27.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 noiembrie?

De-a lungul timpului, în data de 27 noiembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au rămas în istorie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, Sfântul Cuvios Natanael și Sfântul Cuvios Pinufrie. Această dată reprezintă cea de-a 331-a zi a calendarului gregorian și a 332-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 27 noiembrie

1867 – S-a născut Grigore Antipa. Acesta a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Pentru activitatea sa științifică a fost premiat atât în țară, cât și în străinătate, iar ulterior a devenit membru al Academiei Române. Grigore Antipa a decedat în  data de 9 martie 1944, la vârsta de 76 de ani.

1885 – S-a născut Liviu Rebreanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români din istorie, membru al Academiei Române. Rebreanu este considerat, de specialiștii în domeniu, întemeietorul romanului modern. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: „Ion” și „Răscoala”. Scriitorul a murit în data de 1 septembrie 1944, la doar 58 de ani.

1895 – În această zi Alfred Nobel (1833-1896) a înființat Premiile Nobel. Primele distincții au fost acordate anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an în ziua de 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

1919 – A fost încheiat Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine. În urma acestuia Bulgaria a cedat teritoriul trac de la granița cu Grecia, bucata de pământ din vest i-a revenit statului sârb și sudul Dobrogei cu Silistra, României.

1940 – S-a născut Bruce Lee. Acesta a fost un actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filosof, regizor, producător și scenarist. Din păcate, Bruce Lee a decedat în data de 20 iulie 1973, la doar 32 de ani. Moartea sa este un mister și în prezent.

1940 – A murit Nicolae Iorga, fiind asasinat de legionari, la vârsta de 69 de ani. Nicolae Iorga a fost un savant, un adevărat geniu recunoscut atât în țară cât și în străinătate. Acesta a fost al 34-lea prim-ministru al României.

1940 – A decedat Virgil Madgearu. Acesta a fost asasinat de un grup de legionari, la vârsta de doar 53 de ani. Virgil Madgearu a fost principalul teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc.

1945 – A avut loc un cutremur devastator în Iran. Seismul a măsurat 8.2 grade pe scara Richter, provocând moartea a circa 4.000 de persoane.

2000 – În această zi, în Norvegia a inaugurat Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot