Ce s-a întâmplat azi, 27 noiembrie?

27.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 noiembrie?

De-a lungul timpului, în data de 27 noiembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au rămas în istorie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, Sfântul Cuvios Natanael și Sfântul Cuvios Pinufrie. Această dată reprezintă cea de-a 331-a zi a calendarului gregorian și a 332-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 27 noiembrie

1867 – S-a născut Grigore Antipa. Acesta a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Pentru activitatea sa științifică a fost premiat atât în țară, cât și în străinătate, iar ulterior a devenit membru al Academiei Române. Grigore Antipa a decedat în  data de 9 martie 1944, la vârsta de 76 de ani.

1885 – S-a născut Liviu Rebreanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români din istorie, membru al Academiei Române. Rebreanu este considerat, de specialiștii în domeniu, întemeietorul romanului modern. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: „Ion” și „Răscoala”. Scriitorul a murit în data de 1 septembrie 1944, la doar 58 de ani.

1895 – În această zi Alfred Nobel (1833-1896) a înființat Premiile Nobel. Primele distincții au fost acordate anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an în ziua de 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

1919 – A fost încheiat Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine. În urma acestuia Bulgaria a cedat teritoriul trac de la granița cu Grecia, bucata de pământ din vest i-a revenit statului sârb și sudul Dobrogei cu Silistra, României.

1940 – S-a născut Bruce Lee. Acesta a fost un actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filosof, regizor, producător și scenarist. Din păcate, Bruce Lee a decedat în data de 20 iulie 1973, la doar 32 de ani. Moartea sa este un mister și în prezent.

1940 – A murit Nicolae Iorga, fiind asasinat de legionari, la vârsta de 69 de ani. Nicolae Iorga a fost un savant, un adevărat geniu recunoscut atât în țară cât și în străinătate. Acesta a fost al 34-lea prim-ministru al României.

1940 – A decedat Virgil Madgearu. Acesta a fost asasinat de un grup de legionari, la vârsta de doar 53 de ani. Virgil Madgearu a fost principalul teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc.

1945 – A avut loc un cutremur devastator în Iran. Seismul a măsurat 8.2 grade pe scara Richter, provocând moartea a circa 4.000 de persoane.

2000 – În această zi, în Norvegia a inaugurat Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi