Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

26.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

Pe data de 26 septembrie sunt celebrate Ziua Europeană a Limbilor, Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare⁠ și Ziua Națională a Contracepției. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 269-a zi a calendarului gregorian și a 270-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 26 septembrie

1387 – În această zi, Petru I Mușat, domnul Moldovei, a recunoscut suzeranitate poloneză, în schimbul protecției și integrității teritoriale.

1687 – Trupele venețiene au distrus cu bombe, parțial, Partenonul (templul dedicat zeiței Athena Parthenos) din Atena, în timpul Asediului Acropolei. Locația era folosită ca depozit de praf de pușcă de către armata otomană.

1815 – A avut loc un eveniment cu multiple semnificații istorice, fiindcă a fost semnat, la Paris, actul de constituire a „Sfintei Alianțe”. Acordul a fost semnat de Alexandru I, țarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), și Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

1874 – A avut loc în România, la București, prima competiție internațională din istoria țării noastre. Este vorba despre un concurs de tir (tragere la semn).

1905 – Albert Einstein a prezentat oamenilor teoria relativității restrânse, odată cu publicarea lucrării „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”.

1960 – În această zi a avut loc prima dezbatere televizată, între doi candidați la președinția SUA. La Chicago, Illinois, înaintea alegerilor prezidențiale, s-au întâlnit față în față Richard Nixon și John F. Kennedy.

1969 – A fost lansat ultimul album, intitulat „Abbey Road”, al formației Beatles.

1973Avionul Concorde a efectuat prima traversare continuă a Oceanului Atlantic într-un timp record.

1991 – A avut loc a patra Mineriadă, când minerii revin în Piața Victoriei. Au loc negocieri cu ușile închise, între reprezentanții minerilor și cei ai conducerii țării. Se obține demisia Guvernului Roman, anunțată la orele 12:30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziunea Română. Au loc scene de violență și de vandalism, Wikipedia.org.

1996 – A murit Nicu Ceaușescu, la vârsta de 45 de ani. Acesta a fost al treilea copil al lui Nicolae Ceaușescu și Elenei Ceaușescu. Nicu a fost numit în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu către sfârșitul regimului comunist, fiind văzut ca un potențial succesor în funcție al tatălui său.

2016 – A murit Ioan Gyuri Pascu. Acesta a fost în decursul vieții muzician și actor, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot