Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?

24.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?

Ziua de 24 ianuarie este cea de 24-a zi a calendarului gregorian și a 25-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 341 de zile.

24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit Principatele Române. Evenimentul este cunoscut și sub denumirea de „Mica Unire” întrucât Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Conform istoricilor, procesul de unire a început în anul 1848 odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și ulterior în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.

Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?

1835 – Sclavii organizează o rebeliune în Brazilia pentru a pune capăt sclaviei. Revolta de la Malê a fost esențială pentru a pune capăt sclaviei în Brazilia.

1848 – Începe Goana aurului din California. Aproximativ 300.000 de oameni au călătorit în California după ce James W. Marshall a găsit aur la Sutter’s Mill din Coloma, California.

1918 – A fost proclamată independența Republicii Democratice Moldoveneşti în cadrul întrunirii Sfatului Țării din Basarabia.

1935 – Prima conservă de bere vândută. Prima bere conservată este scoasă în vânzare „Krueger Cream Ale”, vândută de Krueger Brewing Co. din Richmond, Virginia publicului larg. Pabst a fost al doilea producător de bere în același an care a vândut bere în cutii, iar cutiile au venit cu o imagine a unui deschizător de conserve în lateral, cu instrucțiuni de deschidere.

1946 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite adoptă prima rezoluție. Rezoluția 1 a fost adoptată pentru a fonda Comisia pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (UNAEC).

1950 – S-a născut Stela Enache la Reșita, solistă de muzică ușoară din România.

1961 – Divorțul actriței Marilyn Monroe de dramaturgul Arthur Miller este acordat în Mexic, unde un judecător a semnat decretul. Motivele de divorț au fost enumerate ca „incompatibilitate”. Acesta a fost al treilea ei divorț, primul de iubitul din copilărie Jimmy Dougherty, al doilea de legendarul star de baseball Joe DiMaggio.

1965 – Winston Churchill, fost prim-ministru al Regatului Unit, a murit la vârsta de 90 de ani, fiind cel mai bine cunoscut pentru că și-a condus țara în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca un mare vorbitor și pentru a ridica moralul compatrioților săi.

1984 – Computerul Apple Macintosh este pus în vânzare. „Mac” a fost primul computer personal de succes comercial care folosea o interfață grafică cu utilizatorul și un mouse.

1989 – Un grup de ziariști care pregătiseră publicația anticomunistă „România” a fost arestat. Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă şi Ştefan Niculescu Maier, împreună cu tipograful Alexandru Chivoiu au încercat tipărirea unui ziar ilegal.

1990 – Întoarcerea lui Ion Rațiu în România după 50 de ani de exil.

1990 – S-a adoptat Imnul de Stat al României „Deşteaptă-te, Române”, versuri Andrei Mureșan, muzica Anton Pann.

Ce imnuri naționale a avut România în trecut?

1990 – Japonia lansează prima sa sondă lunară. Hiten a fost prima sondă robotică lunară de la Luna 24 sovietică în 1976 și prima sondă în spațiul adânc care a executat o manevră de aerofrânare.

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot