Ce s-a întâmplat azi, 21 ianuarie?

21.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 ianuarie?

Pe data de 21 ianuarie au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat dezvoltarea ulterioară a umanității. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan. De exemplu, în această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul în calendarul creștin-ortodox.

Evenimente istorice 21 ianuarie

1643 – A fost un moment important pentru geografia mondială când  navigatorul olandez, Abel Tasman, a descoperit Tonga din Oceanul Pacific.

1648 – Apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, la Alba Iulia. Sfânta Scriptură este cunoscută sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad” și fusese coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.

1793 – Regele Ludovic al XVI-lea a fost găsit vinovat de trădare de către Convenția Națională Franceză și a fost executat prin ghilotinare.

1870 – În acest an este dat un decret de autorități prin care este înființată „Societatea generala de asigurare reciprocă Transilvania”, cu sediul la Sibiu.

1899 – Compania de automobile Opel a produs prima mașină.

1905 – Se naște Christian Dior, celebrul designer francez. Acesta a murit în anul 1957.

1911 – A fost un an important pentru pasionați de curse de mașini, fiindcă a avut loc prima ediție a Raliului Monte Carlo.

1922 – În Italia este înființat Partidul Comunist. Consecințele negative s-au văzut în anii care au urmat.

1924 – Vladimir Ilici Lenin a murit. El a fost conducător al Revoluției Bolșevice și al Rusiei.

1941 – La această dată are loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă are loc „Rebeliunea legionară”, iar după reprimarea ei, generalul Ion Antonescu a impus o dictatură militară.

1954 – În Statele Unite ale Americii,  la Groton, Conneticut, este lansat la apă primul submarin bazat pe energie nucleară din lume, denumit „USS Nautilus”.

 

1964 – Eugen Ionescu a fost ales membru al Academiei Franceze. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, acesta a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului. Piesele sale au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

1976 – Colaborarea dintre francezi și englezi a făcut ca, la această dată, supersonicul Concorde să efectueze primul zbor.

2001 – Jutta Kleinschmidt câștigă Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete, devenind astfel prima femeie din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot