Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

18.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

Ziua de 18 ianuarie este cea de 18-a zi a calendarului gregorian și a 19-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 347 de zile.

În 1943 la 18 ianuarie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insurgenții evrei din Varșovia și-au lansat rezistența armată inițială împotriva trupelor naziste, care în cele din urmă au reușit să zdrobească rebeliunea. Sovieticii au anunțat că au depășit lungul asediu nazist al Leningradului (a mai trecut un an înainte ca asediul să fie ridicat pe deplin).

Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

1778 – Navigatorul englez, căpitanul James Cook, a ajuns în insulele Hawaii de astăzi, pe care le-a numit „Insulele Sandwich”.

1916 – S-a născut cunoscutul om politic post-revoluționar, Silviu Brucan (Saul Bruckner). În septembrie 2006 a încetat din viață.

1919 – Conferinţa de pace de la Paris, organizată pentru negocierea tratatelor de pace care pun capăt Primului Război Mondial.

1967 – Albert DeSalvo, care pretindea că este „Stranglerul din Boston”, a fost condamnat pentru tâlhărie armată, agresiune și infracțiuni sexuale. Condamnat pe viață, DeSalvo a fost ucis în închisoare în 1973.

1991 – Eastern Airlines s-a închis după mai bine de șase decenii de activitate.

1996 – Lisa Marie Presley, fiica defunctului cântăreț rock Elvis Presley, a cerut divorțul de Michael Jackson, care era soțul ei din 26 mai 1994.

1997 – Exploratorul norvegian Boerge Ousland a devenit primul care a traversat singur Antarctica, după ce a călătorit timp de 64 de zile cu schiurile sau pe jos.

2001 – Președintele Bill Clinton, a oferit o declarație de adio de la Biroul Oval și a spus națiunii că America „a fost bine” în timpul președinției sale, cu o prosperitate record și un mediu mai curat.

2005 – Cel mai mare avion comercial din lume, Airbus A380 „superjumbo” capabil să zboare până la 800 de pasageri, a fost dezvăluit la Toulouse, Franța.

2011 – A încetat din viață celebrul actor Ion Besoiu.

2017 – Au început protestele anticorupție din România împotriva legii grațierii și amnistiției (18 ianuarie–5 martie 2017).

Foto: depositphotos.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot