Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

17.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

Ziua de 17 ianuarie este cea de 17-a zi a calendarului gregorian și a 18-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 348 de zile.

La această zi în 1995, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a lovit portul japonez Kobe, unde sute de oameni au murit și mii au fost răniți. Clădiri întregi, blocuri de apartamente și o autostradă ridicată s-au prăbușit, ucigând cel puțin 200 de persoane și rănind aproximativ 13.000. Cutremurul de la Kobe a fost unul dintre cele mai grave care au lovit Japonia.

Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

1933 – Parlamentul din România aprobă o reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5%.

1942 – SUA scufundă nave japoneze. Flota asiatică americană scufundase trei nave inamice japoneze. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce SUA se îndreptau către liniile de aprovizionare japoneze din Pacific. Această operațiune victorioasă a fost efectuată de Flota din Orientul Îndepărtat. În total, această flotă scufundase un total de 29 de nave japoneze de la începutul războiului.

1945 – Germanii au fost învinși de armata sovietică la Varșovia, Polonia. Această capitală a Poloniei a fost apoi eliberată de armata germană.

1949 – Primul Volkswagen Beetle a sosit din Germania în SUA, proiectat de Ferdinand Porsche la cererea lui Adolf Hitler.

Volkswagen Beetle

1953Moda pentru femei. Ca în restul lumii în această perioadă, se face o ușoară schimbare în stilurile de îmbrăcăminte purtate. Femeile în special și-au dorit să se îmbrace frumos în această perioadă, dar totuși purtau haine mai practice.

Unul dintre articolele care au fost considerate a fi făcute mai confortabile în această perioadă au fost pantofii. Multe femei căutau perechi cu tocuri mai mici, care să le ajute să aibă un stil de viață activ.

1961 – Eisenhower ține ultimul său discurs în calitate de președinte al Statelor Unite. În discursul său, el își exprimă speranțele pentru viitor, precum și preocupările sale.

El a îndemnat ferm oamenii să caute pacea. El a folosit, de asemenea, cuvinte precum „diplomație”, „compasiune” și „reținere” cu referire la viitoarele relații cu Uniunea Sovietică. Eisenhower și-a exprimat, de asemenea, tristețea că la acel moment nu era pace. Apoi și-a încheiat discursul cu o rugăciune.

1977 – Gary Gilmore, condamnat pentru dubla crimă a unui cuplu în vârstă, este împușcat de un pluton de execuție în Utah, devenind prima persoană executată în Statele Unite de când pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă.

1999 – Minerii din Valea Jiului amenință că vor veni la București dacă oficialii nu le vor satisface cel puțin două revendicări. Radu Berceanu a refuzat cerințele acestora.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot