Ce înseamnă să „semnezi ca primarul”?

30.01.2023
Ce înseamnă să „semnezi ca primarul”?

Primarul este una dintre cele mai importante persoane dintr-o comunitate. Cu ajutorul său, sunt puse în aplicare majoritatea proiectelor pentru dezvoltarea societății. Primarii sunt aleși prin vot și au un mandat în care trebuie să demonstreze cetățenilor cât de buni gospodari sunt. Cu toate acestea, o expresie românească bântuie scaunul acestei funcții. De ce folosim cu conotație negativă expresia „a semna ca primarul”? Cum semnează, de fapt, primarul?

Câți primari există în România?

primarul

În România, primarul unei comune sau oraș este ales prin vot direct o dată la 4 ani. În comparație cu președintele țării, care are dreptul la două mandate, numărul de mandate pe care un primar poate să le aibă este nelimitat. Astfel că, cu cât comunitățile sunt mai mici, cu atât o singură persoană poate să dețină controlul asupra scaunului de primar.

La ultimele alegeri locale din anul 2020, România număra nu mai puțin de 3.180 de primari. Printre aceștia se numără primarii de sectoare din București, dar și primarul general al capitalei. Într-o țară în care exista 19 milioane de locuitori, reiese faptul că există un primar la fiecare aproape 6.000 de locuitori.

Aceștia sunt obligați moral, dar și prin lege să se ocupe de problemele cu care se confruntă comunitatea și cetățenii. În orașe situația se complică, deoarece intervin probleme de arhitectură, gunoi, trafic ș.a. În partea ruralului, situația se simplifică, astfel că primarul este cunoscut aproape personal de fiecare membru al satului, fiind desemnat cel mai gospodar dintre săteni. Deși comunități reduse, probleme pot fi diverse, de la secetă, inundații, molime, gunoi, deversări, etc.

Ce înseamnă să semnezi ca primarul?

Deși funcția este extrem de importantă și ar putea însemna renașterea țării din punct de vedere economic, cei mai mulți dintre șefii de scaune sunt iresponsabili și neatenți. Această expresie care face vâlvă în limba română arată un adevăr trist. Însemnătatea din spatele expresiei arată faptul că unii oameni semnează documente fără a fi atenți ce și unde validează.

Chiar și în fața unui împrumut la bancă, oamenii nu sunt atenți în totalitate, astfel că sumele plătite în timp s-ar putea mări, fără a înțelege motivul din spate.

Foto: Mariustuca.ro & Capital.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot