Ce înseamnă republică?

23.05.2022
Ce înseamnă republică?

În lume există foarte multe forme de guvernământ, unele mai democratice ca altele. Politica este arta de a negocia și a cădea la o înțelegere, însă sunt state unde aceasta lipsește cu desăvârșire și totul este impus de un singur om sau de un singur partid.

Termenul „republică” provine din limba latină de la „res publica” și înseamnă „lucru public”. Trebuie precizat de la bun început că o republică nu desemnează automat o democrație, iar lucrurile sunt un pic mai complicate decât par la prima vedere.

Câte tipuri de republici sunt?

De-a lungul timpului, au existat tot felul de republicii, de la cele sclavagiste până la cele moderne, din prezent, care sunt în număr de trei:

Așadar, republica este o formă de organizare statală în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp.

Marele filozof grec Aristotel este cel care a afirmat, pentru prima dată, că există trei forme de guvernământ: monarhia, aristocrația și democrația. Surprinzător este faptul că niciuna dintre acestea nu este incompatibilă cu republica.

Cele mai multe țări democratice, din prezent, se numesc și republici. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au existat state care nu au avut nimic de-a face cu democrația și s-au numit republici, precum Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Monarhia, pe de altă parte, ar trebui să fie radical diferită față de o republică, însă, în realitate, funcționează într-un mod foarte asemănător ca cel al unei republici democratice, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă Marea Britanie.

Forma de guvernământ în România

De-a lungul istoriei, în România au fost mai multe forme de guvernământ, trecând de la o monarhie absolută, a celor care au fost domnitor și voievozi, la o monarhie constituțională pe principii democratice, în timpul familii regale de Hohenzollern-Sigmaringen, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost impusă cu forța o republică condusă de comuniști, până în anul 1989 când țara noastră a devenit o republică semiprezidențială.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot