Ce înseamnă a fi poliglot?

30.09.2022
Ce înseamnă a fi poliglot?

În timpul ciclului de învățământ, elevii sunt obișnuiți să studieze cel puțin trei limbi, cea maternă și cele două de circulație internațională. La liceele din România, cel mai des întâlnite combinații de limbi străine sunt engleză-franceză, engleză-germană sau chiar engleză-japoneză. Ce se întâmplă însă dacă părinții descoperă despre copiii lor că au capacitatea de a învăța mai multe limbi? Ce înseamnă termenul de poliglot?

Care sunt cele mai bune metode de a învăța o limbă străină?

poliglot

Învățarea unui dialect nou poate fi un lucru provocator, de durată și câteodată chiar frustrant. Însă este bine de știut că unele sunt mai ușor de învățat decât altele. Avantajul cetățenilor români este acela de a face parte dintr-un grup select de popoare cu un istoric lingvistic comun. Limba latină este cea care a făcut ca franceza, italiana, spaniola, portugheza și româna să fie destul de asemănătoare. Cu toate acestea, sunt oameni care vor să spargă această barieră și să învețe ceva mai complicat, precum greaca, turca sau chiar o limbă nordică.

poliglot

Institutul Serviciilor Externe din Statele Unite a realizat o hartă pentru a demonstra cât de complicat este pentru vorbitorii de engleză să învețe o limbă nouă. Chiar dacă nativ, aceștia sunt mai apropiați de limba germanică, decât de cea latină, evoluția dintre cele două le dă bătăi de cap elevilor și adulților. Cele mai bune metode pentru a învăța o limbă nouă sunt:

Ce înseamnă a fi poliglot?

În termeni academici, poligloția este abilitatea de a vorbi mai multe limbi. Cei care vorbesc în mod regulat două limbi se numesc bilingvi, iar cei care vorbesc trei sunt trilingvi. Cei care depășesc numărul de trei sunt denumiți poligloți. Adesea, cine este poliglot depășește chiar și numărul de 4 limbi vorbite.

În decursul istoriei, pasionații de limbi străine au acceptat provocarea de a învăța chiar zeci de limbi. Unii au pretins că au atins un număr de 100 de dialecte, ceea ce este foarte impresionant și totuși de necrezut.

  1. John Bowring. Economist, călător și scriitor britanic, este cel mai cunoscut pentru pasiunea limbilor străine. În timpul vieții, acesta a pretins că știa 200 de limbi, putând să vorbească 100!
  2. Guiseppe Gaspardo Mezzofanti. Recunoscut că știe să vorbească cel puțin 39 de limbi diferite, printre care ebraică și chineză. În timpul vieții acesta a fost profesor la Universitatea Bologna unde învăța studenții limbile orientale și greaca.
  3. Ziad Fazah. Acesta deține recordul mondial absolut pentru cel mai mare număr de limbi vorbite. Recunoscut inclusiv de către Cartea Recordurilor, acesta susține că poate citi și vorbi 58 de limbi, printre care arabă, poloneză, thailandeză și chiar română.

În teritoriul României cei mai cunoscuți poligloți au fost: Mircea Eliade, Nicolae Iorga, George Coșbuc, Gheorghe Șincai sau Ion Ghica.

Foto: Depositphotos.com & Paginiromanesti.ca

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot