Ce i-a răspuns Paganini unui vizitiu impertinent?

18.10.2018
Ce i-a răspuns Paganini unui vizitiu impertinent?

Niccolò Paganini a fost unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile. Poveștile cu artistul sunt savuroase și demonstrează faptul că acesta era nu doar un cântăreț extraordinar ci și o persoană extrem de inteligentă. Celebră este istorioara în care un vizitiu destul de tupeist a încercat să-l pună la respect pe violonistul italian. Fără succes, însă.

Se spune că, într-o seară, înaintea unui concert grandios susținut în Franța, Paganini l-a întrebat politicos pe vizitiul ce-l dusese până la sala de spectacole: – Cât mă costă acest drum?
– Douăzeci de franci!, ar fi răspuns omul cu trăsura.
– Cum, s-au scumpit așa mult trăsurile?
-Nu, dar când câştigaţi 4.000 de franci cântând numai pe o singură coardă, puteţi plăti şi 20 de franci unui birjar prompt, mai spuse vizitiul cu impertinență.
– Uite ce-i! Ia deocamdată doi franci şi ceilalţi îi vei primi când vei reuşi să mă duci pe o singură roată”, a încheiat discuția cântărețul genovez spre uimirea celui din fața lui.

Nu se știe dacă istorioara este sau nu adevărată, însă a rămas în istoria poveștilor care-l au ca și personaj central pe Paganini.

De ce era numit Paganini „Violonistul Diavolului”?

Porecla cu pricina a căpătat-o în timpul unui concert de la Viena când unul dintre spectatori a spus că, pentru o clipă, a putut să vadă cum diavolul l-a ajutat pe Paganini să cânte, mişcându-i braţul. Faptul că Paganini era slab și mai mereu îmbrăcat în negru a făcut ca porecla să prindă contur.

De unde vine expresia „nici în clin, nici în mânecă?” Nu, nu are nicio legătură cu vestimentația!

După ce a murit în anul 1840, la Nisa, biserica catolică a refuzat să îi ofere o slujbă sau un loc de veci în Genova din pricina asocierii lui Paganini (1782 – 1840) cu Diavolul.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot