Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?

06.06.2023
Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?

Respirația este una dintre funcțiile principale ale organismului. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu afecțiuni care le îngreunează inspirația și expirația aerului, în special în timpul nopții. Medicina vine în sprijinul pacienților, punând la îndemână mai multe tratamente. Ce este deviația de sept și cum o putem trata?

Ce este deviația de sept?

deviația de sept

Auzim din ce în ce mai des persoane care se plâng că au nasul înfundat sau respiră greu. O simplă vizită la un medic specialist poate stabili dacă de vină este deviația de sept. Din fericire, există tratament pentru această boală.

Deviația de sept este o afecțiune întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Aceasta este o malformație a piramidei nazale și reprezintă principala cauză a înfundării nasului. Pentru că împiedică funcționarea corectă a sinusurilor, cei mai mulți oameni recurg la picăturile nazale, care în timp pot duce la dependență.

Cauzele acestei afecțiuni sunt necunoscute, dar există mai multe teorii. În primul rând se spune că deviația septului nazal începe să se producă treptat la pacienții care au cunoscut leziuni în timpul nașterii. A doua teorie este că boala poate apărea în cazul persoanelor care au avut mici lovituri în copilărie.

Traumatismul nazal din copilărie poate avea diferiți factori, printre care:

Cum se poate trata această malformație?

În urma vizitei medicale și în funcție de gravitatea simptomelor, doctorul specialist poate decide care sunt pașii ulteriori. Prima etapă este examenul clinic în care sunt folosite instrumente speciale pentru a privi fosele nazale. Se pot folosi atât endoscopii nazale, cât și radiografii sau tomografii.

În funcție de gravitate, medicul poate recomanda un tratament de ameliorare a simptomelor sau corectare prin chirurgie. În cazul tratamentului simptomatic, doctorul indică folosirea diferitelor spray-uri pentru decongestionarea căilor nazale. Această metodă nu duce la vindecarea deviației de sept, ci doar la ameliorarea simptomelor.

A doua variantă reprezintă intervenția chirurgicală. Procedura se realizează prin mai multe modalități: îndepărtarea deformațiilor de la nivelul cartilajului sau repoziția cartilajului ori combinația celor două care se numește septoplastie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot