Ce este boala Lyme? Care sunt simptomele și tratamentul bolii?

10.01.2020
Ce este boala Lyme? Care sunt simptomele și tratamentul bolii?

Ce este Boala Lyme? Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile Borrelia burgdorferi. Aceasta bacterie se transmite oamenilor printr-o mușcătură de căpușă infectată. Căpușa se infectează după ce se hrănește din cerbi, păsări sau șoareci infectați.

Pentru a transmite boala o căpușă trebuie să stea pe piele cel puțin 36 de ore. Multe persoane cu boala Lyme nu știu că au fost mușcate de o căpușă. Boala Lyme a fost recunoscută pentru prima dată în orașul Old Lyme, Connecticut, în anul 1975. Este cea mai frecventă boală de căpușă din Europa și Statele Unite ale Americii.

Persoanele care trăiesc sau petrec timp în zone împădurite au șanse mai mari să se aleagă cu o asemenea boală. De asemenea, oamenii care au animale domestice și merg în zone împădurite riscă să se aleagă cu această bacterie numită Borrelia burgdorferi.

Simptome boala Lyme

Persoanele cu boala Lyme pot reacționa diferit, iar simptomele pot varia ca și gravitate. Deși boala Lyme este împărțită în general în trei etape simptomele se pot suprapune.

Cele trei stadii ale bolii Lyme sunt:

Chiar și așa boala Lyme are o serie de simptome printre care:

Dacă vă găsiți în situațiile de mai sus este bine să vă adresați medicului imediat. Aceste simptome pot apărea imediat după infectare sau chiar la luni sau ani distanță.

Tratament boala Lyme

Boala Lyme este tratată cel mai bine în stadiile incipiente. În cazul acesta nu este nevoie decât de 10 – 14 zile de antibiotice orale pentru a elimina infecția.

Medicamentele utilizate pentru a trata boala Lyme includ:

După terminarea tratamentului, persoana infectată trebuie să urmeze un regim alimentar care poate să dureze între 14 și 28 de zile.

Artrita Lyme, un simptom în stadiul tardiv al bolii Lyme, care poate fi prezentă la unele persoane, este tratată cu antibiotice orale timp de 28 de zile.

După terminarea tratamentului, persoanele infectate cu boala Lyme pot, încă, avea simptome ca și cum ar fi infectate. Simptomele sindromului bolii post Lyme sunt similare cu cele care apar în stadiile incipiente. Sindromul bolii post-Lyme  poate afecta mobilitatea și abilitățile cognitive. Tratamentul este axat în principal pe calmarea durerii și a disconfortului. Majoritatea oamenilor se recuperează, dar poate dura luni sau ani.

Nu există dovezi că boala Lyme este contagioasă între oameni. De asemenea, în conformitate cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC),  femeile însărcinate nu pot transmite boala fetusului prin laptele matern.

Printre celebritățile lumii care au fost afectate de boala Lyme se numără următoarele persoane: Justin Bieber, Avril Lavigne, Ben Stiller, Shania Twain, Kelly Osbourne, Ally Hilfiger, Debbie Gibson, Alec Baldwin, Daryl Hall, Thalía Mottola, Kris Kristofferson, Bella Hadid.

Foto: Pexels.com

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot