Ce ar putea mânca oamenii în anul 2050?

01.07.2022
Ce ar putea mânca oamenii în anul 2050?

Mâncarea este esențială pentru supraviețuirea omului. O persoană poate supraviețui aproximativ 50 de zile fără niciun pic de mâncare, dacă se hidratează cum trebuie. În acest moment pe Pământ sunt peste 7 miliarde de oameni, iar hrănirea lor a devenit o adevărată problemă. Nici în anii care vor urma, lucrurile nu vor sta mai bine.

Războiul din Ucraina a evidențiat încă o dată cât de interconectate sunt țările între ele în ceea ce privește hrana oamenilor. Conflictul a dus la imposibilitatea de a exporta în totalitate cerealele ucrainene, ducând la adevărate probleme alimentare în anumite zone ale lumii.

Cereale sălbatice și banane false, în alimentația viitorului

Schimbările climatice reprezintă o altă problemă a omenirii. Din cauza vremii care s-a tot schimbat în ultimii ani multe culturi au fost abandonate, iar oamenii au trebuit să se reorienteze. Potrivit oamenilor de știință, 90% dintre calorii provin de la doar 15 culturi, astfel că trebuie căutate alternative viabile.

Ştim că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populaţii şi aici putem găsi câteva dintre soluţiile pentru aceste provocări globale ale viitorului, a afirmat cercetătorul Sam Pirinon, potrivit bbc.com.

Așadar, diversitatea alimentelor va ajuta la obținerea caloriilor de care o persoană are nevoie. Potrivit datelor oficiale, în lume, există peste 7.000 de plante comestibile, însă doar 417 dintre ele sunt cultivate la scară industrială și utilizate pentru a hrăni lumea.

Printre plantele care pot fi consumate în viitor se numără și un copac mic care crește din Insulele Pacificului până în Filipine. Acesta se numește Pandanus (Pandanus tectorius) și poate rezista la condiții meteo vitrege. Frunzele acestui arbore sunt folosite pentru a aroma mâncarea în multe țări din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele, care se aseamănă cu ananasul, pot fi consumate fie crude, fie gătite în diferite moduri.

Fasolea este foarte apreciată de foarte mulți oameni pentru proprietățile benefice pentru organismul uman. Specialiștii în domeniu susțin că în lume există în jur de 20.000 de legume, însă doar o mică parte dintre ele sunt folosite în alimentație. Fasolea morama (Tylosema esculentum) este consumată intens în unele țări din Africa, fiindcă este ușor de cultivat și rezistă la secetă.

O altă variantă pentru alimentația viitorului o reprezintă cerealele din ierburi, precum cea numită Fonio (Digitaria exilis). Această plantă crește tot pe continentul african și din ea se pot face diferite băuturi și terciuri.

Totodată, în anumite zone ale lumii crește o plantă numită Enset. Aceasta este o rudă apropiată a bananei, fapt pentru care se și numește în rândul oamenilor „banana falsă”. Din păcate, fructul nu este comestibil, însă tulpinile și rădăcinile pot fi măcinate și utilizate pentru a face terci și pâine.

Așadar, lumea este într-o continuă schimbare, iar mâncarea viitorului ar putea arăta cu totul altfel față de cea din prezent.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot