Cât putem rezista fără somn?

18.01.2019
Cât putem rezista fără somn?

E clar că omul nu poate să trăiască fără somn și organismul are nevoie de odihnă. Există însă oameni care au dus la extrem gestul de a sta treji și cu multă voință și antrenament au reușit să stea treji zile în șir. Totuși, cât putem rezista, în mod normal, fără să dormim?

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Totodată, capacitatea de lua decizii cât de cât raţionale şi în timp util este extrem de diminuată. Fix cum se întâmplă atunci când consumăm o cantitate mai mare de băuturi alcoolice. Așadar, unii oameni pot să stea câteva ore fără să doarmă, în timp ce alții reușesc zile în șir.

E adevărat că păsările dorm în timpul zborului?

Recordul absolul de a nu adormi îi aparţine lui Randy Gardner, care la vârsta de 17 ani a reuşit să rămână treaz un număr de 264 ore, adică circa 11 zile. Deși starea fizică nu i-a fost afectată lui Randy, cea psihică a avut ceva de suferit pe durata celor 11 zile de nesomn. În ziua a 10-a de nesomn, acesta nu mai putea face niște calcule simple de matematică.

Oamenii de științe din Statele Unite ale Americii i-au supus la niște experiemente de nesomn pe piloții de pe avioanele de vânătoare americane. Experimentele au demonstrat că piloţii de vânătoare din cadrul Air Force au intrat într-o stare de delir după ce au fost supuşi zile în șir privării de somn.

Ce se întâmplă cu salariul unui angajat Google care a murit?

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Aproape 7.000 de oameni au ajuns pe vârful Everest (8.848 m). Nimeni nu a escaladat (încă) Muntele Kailash (6.638 m). Care este motivul?
Aproape 7.000 de oameni au ajuns pe vârful Everest (8.848 m). Nimeni nu a escaladat (încă) Muntele Kailash (6.638 m). Care este motivul?
Din 1953 și până astăzi au existat aproape 12.000 de escaladări ale Everestului (cel mai înalt punct de pe pământ cu o altitudine de 8848 m) la care au participat 6.664 de persoane. Totuși,... citește tot
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot