Care este singurul oraș din lume unde nu există bani?

10.11.2020
Care este singurul oraș din lume unde nu există bani?

Auroville, cunoscut și sub numele de „Orașul Zorilor”, este un oraș internațional din India de Sud fondat în anul 1968. În prezent, are 2.800 de cetățeni din 54 de țări, cu capacitatea de a crește la 50.000 de cetățeni.

Auroville este un „experiment colectiv de armonie umană” bazat pe viziunea asupra lumii a yoghinului indian Sri Aurobindo.

Aceşti oameni trăiesc fără probleme, deoarece aici nu există un sistem politic, nu sunt recunoscute religiile şi nu se folosesc bani. În Auroville totul se desfăşoară pe bază de troc.

Economia în Auroville

Guvernul Indiei deține și administrează Fundația Auroville, însă finanțează doar o mică parte din bugetul orașului. Fondul Central din Auroville este furnizat în principal de unitățile comerciale ale orașului Auroville, urmate de donații private.

Produsele fabricate de Auroville, destinate vânzării către lumea exterioară, includ lumânări și tămâie, alimente sănătoase și medicamente, îmbrăcăminte, produse de îngrijire a corpului, bijuterii și jucării din lemn.

Există o mare varietate de „cariere” disponibile pentru cetățenii Auroville în industria forestieră, agricultură organică, cercetare educațională, îngrijire a sănătății (un amestec de medicină estică și occidentală), dezvoltare tehnologică adecvată, dezvoltarea urbanistică și programe culturale.

Dar în Auroville „munca” nu se face contra plată și nu există o proprietate individuală asupra terenurilor, locuințelor sau întreprinderilor. Toată lumea primește o „întreținere” de viață de bază, indiferent dacă lucrează pentru una dintre unitățile comerciale, face servicii comunitare sau nu poate lucra.

Când merg la magazin, iau ceea ce au nevoie, spun grefierului numărul de cont și este dedus din Fondul central. Locuitorii din „Orașul Zorilor” învață zilnic să găsească mai mult sens și să producă mai puține obiecte pentru a duce o viață bogată din punct de vedere spiritual.

Descoperirea de sine și educația

În Auroville, educația se referă la a descoperi cine ești cu adevărat în spatele identităților tale sociale, morale, naționale, culturale, religioase. „Adevăratul sine este liber, vast, atotștiutor”, a declarat profesoara Deepti Tewari, potrivit Return to Now.

Dorința celor care se ocupă de educație este ca cei mici să crească fără a pierde contactul cu adevăratul lor sine. Adevărata educație este o desfășurare și dezvăluire a ceea ce este deja prezent la copil.

Spre deosebire de educația modernă, pe care ei o numesc o invenție a erei industriale, copiii din Auroville „se deschid spre bucurie, la fel ca florile care se deschid spre soare.”

Auroville nu este nicidecum perfect. Deși pare un oraș utopic, au fost raportate numeroase cazuri de viol, sinucideri şi chiar crime. Cu toate acestea, aurovilienii au un vis comun: prin toate greșelile și eșecurile lor, ei vor găsi o cale mai bună.

Foto: Return to Now

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot