Care este singura țară europeană care se întinde pe trei continente?

11.02.2021
Care este singura țară europeană care se întinde pe trei continente?

Una dintre cele mai căutate destinații din Europa este Portugalia. Puțină lume știe, însă, că această țară are o diviziune administrativă extrem de interesantă, care o face să aibă teritorii pe… trei continente!

Din punct de vedere geografic, Portugalia reprezintă, practic, o fâșie îngustă de pământ, situată în sud-vestul Peninsulei Iberice. Ea se învecinează la Nord și la Est cu Spania, în timp ce, la Vest și la Sud, este udată de apele Oceanului Atlantic.

De asemenea, Portugalia deține două teritorii care aparțin teritorial de alte continente. Este vorba despre Insulele Madeira și Arhipelagul Azore, situate în Oceanul Atlantic, teritorii care se autoguvernează și au statut de regiuni autonome.

Singura țară europeană cu teritorii pe trei continente

Cele două teritorii au fost descoperite de marinarii portughezi în urma primelor călătorii importante efectuate de aceștia la începutul secolului al XV-lea. În 1418 și, respectiv, 1427, ei au descoperit Madeira și Azore pe care le-au anexat Portugaliei.

Madeira

Situat la 650 km distanță de principala parte continentală a Portugaliei și la 970 km distanță de capitala Lisabona, Insula Madeira se află mai aproape de Africa decât de Europa.

Supranumită „Vasul floral plutitor” sau „Grădina Domnului”, Madeira, Porto Santo și alte trei insule nelocuite (Insulele Desertas) formează împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice), Regiunea Autonomă Madeira, care are capitala la Funchal.

Insulele erau cunoscute în trecut sub numele de Al Aghnam (Insulele animalelor mici). După o furtună puternică, în 1418, ajung pe insule navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira.

Gonçalves, care a pus bazele orașului-port Funchal, este înmormântat în catedrala Santa Clara din același oraș.

Celebrul explorator Cristofor Columb, înainte de a pleca în călătoriile sale istorice peste ocean, a locuit pe insula Porto Santo timp de 12 ani. Insulele s-au aflat, temporar, sub ocupație engleză în 1801 și între 1802-1814.

Azore

Arhipelagul Azore se află la o distanță de aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de costa de Est a Americii de Nord și este format din nouă insule și mai multe recife. Cea mai mare insulă este São Miguel.

Insulele Azore

Insulele sunt întinse de la nord-vest la sud-est, iar suprafațele lor individuale variază între 747 km² (São Miguel) și 17 km² (Corvo). Insulele sunt de origine vulcanică.

Cele nouă insule sunt divizate în trei grupuri: Grupul Estic – al insulelor São Miguel și Santa Maria, Grupul Central – al insulelor Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico și Insula Faial și Grupul Vestic – al insulelor Flores și Corvo.

Insulele au origine vulcanică, mărturie stând numeroarele conuri și cratere vulcanice. Pico este un vulcan cu o altitudine de 2.351 m, fiind cel mai înalt din Azore.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot