Care este singura țară din lume în care nu a avut loc niciodată nicio naștere?

30.09.2019
Care este singura țară din lume în care nu a avut loc niciodată nicio naștere?

Un studiu arată că în fiecare minut, pe Pământ se nasc aproximativ 250 de oameni și mor alți 107. În fiecare minut. Așadar, zilnic se nasc câteva milioane de oameni. Ca o comparație, în România se nasc aproximativ 500 de copii pe zi. În mod incredibil, există o țară unde nu a avut loc niciodată nici măcar o naștere.

Ei bine, este vorba despre Vatican, o țară cu o suprafață de doar 0,44 de km². Vaticanul a apărut în anul 1929 și este un stat ecleziastic. Acesta este totodată singurul stat din lume care are întreg teritoriul înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind pe această listă din anul 1984.

Doar aproximativ 1000 de oameni (toți de religie catolică) locuiesc în Vatican, dar niciunul dintre locuitori nu s-a născut aici, întrucât în Vatican nu există spitale. Așadar, aceștia și-au dobândit cetățenia pe parcursul vieții și nu la naștere așa cum se întâmplă de obicei. În felul acesta Vaticanul a devenit cunoscută nu doar ca cea mai mică șară din lume, ci și ca singura țară pe teritoriul căreia nu s-a dat naștere niciunui prunc.

De unde vine denumirea de Italia?

Cei care muncesc în Vatican sunt considerați cetățeni. Totodată, cardinalii care locuiesc în Vatican sau Roma, precum și diplomați ai Sfântului Scaun sunt considerați cetățeni ai Vaticanului. În ciuda faptului că nimeni nu s-a născut niciodată aici, Vaticanul are steag, imn național, bancă, rețea de telefonie mobilă și poate chiar să elibereze pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare destinate automobilelor.

Vaticanul este condus de Papă care este ales pe viață. Suveranul Pontif este atât suveran al Statului Cetăţii Vaticanului, cât şi conducător al Sfântului Scaun.

Cea mai mare biserică este în Vatican

În ciuda faptului că Vaticanul este cel mai mic stat din lume, aici există cea mai mare biserică de pe glob. Este vorba despre Basilica di San Pietro. Aceasta are o lungime de 186 metri, înălțimea cupolei este de 119 m, iar suprafața totală depășește 15.000 m². Bazilica „Sfântul Petru” reprezintă una din principalele obiective turistice pentru orice vizitator al Romei.

Vatican

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot