Care este locul de pe Glob unde cad navele spațiale?

09.10.2018
Care este locul de pe Glob unde cad navele spațiale?

Cine ar fi crezut că, undeva, pe Glob, există un cimitir al navelor spațiale. Această zonă poartă denumirea de Punctul Nemo și este considerat a fi cel mai izolat loc de pe planetă, aflându-se la o distanţă de 2.700 de km de cel mai apropiat uscat.

Punctul Nemo (Point Nemo) este situat departe de coasta de est a Noii Zeelande, la aproximativ 3.300 de kilometri în largul Oceanul Pacific. Datorită faptului că este un loc atât de izolat, Punctul Nemo este un „cimitir” de nave spaţiale.

Dacă am sări în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?

Cu toate că punctul unde trebuie să cada aceste obiecte spațiale este unul foarte precis, atunci când intră în atmosfera terestră, acestea se dezintegrează, iar resturile lor pot fi zărite și la câteva sute de kilometri distanță.

Între anii 1971 şi 2016 au fost aruncate acolo mai mult de 260 de vehicule spaţiale. Cel mai mare dintre acestea a ajuns în Punctul Nemo pe 23 martie 2001 și este vorba despre stația spațială rusă Mir. Este vorba despre 142 de tone. Conform specialiștilor, doar 20 – 25 de tone din întreaga greutate au ajuns în acest cimitir.

Zona cu pricina nu este frecventată de ambarcațiuni, ceea ce reduce la zero posibilitatea ca vreo rămășiță din spațiu să provoace vreun naufragiu aici. Mai sunt și rămășițe de nave spațiale care nu cad aici. De exemplu, staţia chineză Tiangong-1, care cântăreşte aproximativ 8,5 tone şi al cărei control a fost pierdut în martie 2016, va cădea undeva la întâmplare în anul 2018.

Cât durează un an pe alte planete?

Ce se găsește pe fundul Oceanului?

Aproximativ 90% din suprafaţa oceanelor este încă necartografiată din cauza faptului că apa de mare blochează undele radar, astfel că oamenii de știință nu pot afla cu exactitate ce se află pe fundul apei. Pe fundul Oceanului este întuneric complet și o mulțime de creaturi vii, încă necunoscute pentru știință.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot