Care este istoricul Black Friday? De ce sărbătoarea reducerilor se cheamă „Vinerea Neagră”?

13.11.2019
Care este istoricul Black Friday? De ce sărbătoarea reducerilor se cheamă „Vinerea Neagră”?

Black Friday este unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru cumpărătorii din întreaga lume. Aceasta este Sărbătoarea care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun și când magazinele aplică cele mai mari reduceri. Totuși, care este istoricul acestei zile și de ce poartă denumirea de „Vinerea Neagră”?

De obicei, Black Friday pică în a patra zi de vineri din luna noiembrie a fiecărui an. Acest lucru este o lege nescrisă în Statele Unite ale Americii și se respectă cu sfințenie. Black Friday este sărbătorită mereu a doua zi după Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), una dintre cele mai mari sărbători americane.

Pentru comercianţi, Black Friday este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece aceasta este ziua când se fac cele mai multe cumpărături. Denumirea de Black Friday a apărut la jumătatea anilor ’60 când comercianții treceau de la culoarea roșie la cea neagră. În organizarea contabilă, efectuată manual la acea vreme, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. Astfel, s-ar fi ajuns la denumirea de Vinerea Neagră.

Totodată, numele provine și de la faptul că, în goana după cumpărături, americanii blochează traficul din orașe. Astfel, vinerea cu pricina devine neagră din pricina aglomerației de pe străzi și din magazine. Inițial, ziua cu pricina s-a numit „Big Friday”, dar teremnul de „big” a fost înlocuit cu „black”.

Black Friday, în România

În România, Black Friday nu se sărbătorește mereu în a patra zi de vineri din luna noiembrie. Aici, Black Friday are loc atunci când decid cei de la emag.ro, cel mai mare magazin online de la noi. În țara noastră, conceptul de Black Friday a fost introdus în anul 2011. Tot de către cei de la Emag. Vinerea Neagră debutează la primele ore ale dimineții cu reduceri colosale.

Curiozități despre Black Friday

Foto: thedeliberateagrarian2.blogspot.com

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot