Care este diferența dintre un corb și o cioară?

14.10.2020
Care este diferența dintre un corb și o cioară?

Corb sau cioară? Multă lume confundă corbul cu cioara, deși între cele două există o serie de diferențe. Cele două păsări sunt renumite pentru inteligența lor și capacitatea de a identifica inamicul. Ambele zburătoare fac parte din familia Corvidelor, iar în România sunt prezente opt specii.

Diferențele dintre corb și cioară

Cu toate că cele două păsări se aseamănă foarte mult, sunt multe lucruri care le și diferențiază. În rândurile de mai jos vă vom prezenta particularitățile fiecărei păsări în parte.

În primul rând dimensiunea, corbul este mult mai mare decât o cioară. Corbul are între 55-70 cm înălţime şi până la 130 cm între aripile desfăcute, în timp ce cioara poate ajunge până la 45 cm înălţime şi până la 90 cm cu aripile desfăcute. Așa cum este normal și greutatea dintre cele două păsări este diferită, o cioară poate avea 400-500 de grame, pe când un corb poate ajunge și la 1,5 kg.

Ciorile sunt sociabile și le place să trăiască în zonele populate de oameni, spre deosebire de corbi care preferă să stea mai degrabă în sălbăticie. Culoarea ciorilor diferă de la o specie la alta, având un aspect negru prăfuit, însă chiar și așa nu se pot compara cu un corb, care are un penaj negru strălucitor.

Cioara are ciocul mai mic, mai deschis la culoare și fără pene, în timp ce corbul are ciocul negru, curbat şi gros, cu partea superioară a bazei acoperită de pene groase. O altă diferență majoră între cele două păsări o reprezintă coada, care la corb este sub formă de romb, în timp ce la cioară este sub formă de evantai.

Așa arată un corb

Corbul scoate un sunet puternic, spre deosebire de cioară care nu are aceeași rezonanță. În ceea ce privește zborul, un corb poate fi văzut zburând la distanțe mici – de 2-3 metri de sol, dând mai rar din aripi și planând mai mult, în schimb, cioara preferă să zboare la înălțimi de peste 10 metri.

Durata de viață a unei ciori se învârte în jurul a 25 de ani, iar dacă este ținută în captivitate aceasta poate ajunge și la 80 de ani. De cealaltă parte, corbul trăiește, în medie, 18-20 de ani, iar în captivitate poate ajunge și la 60 de ani.

Cele mai inteligente păsări

Potrivit ultimelor studii, corbii sunt cele mai inteligente păsări de pe planetă, fiind urmate imediat de ciori. Deși pare greu de crezut, ciorile sunt singurele viețuitoare, cu excepția omului și maimuțelor, care sunt capabile să se folosească de unelte în căutarea hranei. Cea mai bună dovadă a inteligenței lor o reprezintă exemplul din Japonia, unde acestea aruncă nucile pe jos, ca să treacă mașina peste ele, să le spargă și să poată lua miezul.

Așa arată o cioară.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot