Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?

16.11.2020
Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?

Despre regi și împărați am auzit mai ales în povești. Chiar dacă unii dintre noi cred că între cei doi termeni există un raport de sinonimie, este o diferența clară între un rege și un împărat. Care este aceasta?

Diferența dintre rege și împărat

Un împărat poate stăpâni un teritoriu atât de vast, încât poate fi compus din mai multe regate. De aici și diferența, un rege poate conduce unul sau mai multe regate, în timp ce împăratul conduce întreg imperiul.

Împăratul este cel care stabilește legile în tot imperiul și hotărăște politica internă și externă, iar regele trebuie să respecte deciziile. De exemplu, în vechea Persie, împăratul purta titlul de ,,Regele Regilor” (,,Shahanshah”).

Titlul de rege are, în primul rând, o însemnătate politică, pe când cel de împărat face referire, de cele mai multe ori, atât la puterea laică, cât şi cea religioasă, scrie descoperă.ro.
În istorie, se cerea ca împăraţii să fie trataţi diferit de regi, având un statut superior. În ziua de astăzi, diferenţele dintre cele două tipuri de conducători sunt aproape insesizabile.

Un rege poate deveni împărat?

Teoretic un rege poate deveni împărat, dacă el cucerește mai multe regate, în felul acesta având sub stăpânire un vast teritoriu, un imperiu. Astfel, au fost regi care au devenit stăpâni pe mai multe regate după ce s-au căsătorit. Un exemplu sunt regii Marii Britanii care au fost și împărații Indiei.

Un rege urcă pe tron conform succesiunii ereditare, fiind un membru al familiei regale. De cealaltă parte, un împărat poate ajunge la putere fie prin moștenirea tronului, fie prin înfrângerea în luptă a unui rege.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii poate fi considerată împărăteasă, fiindcă este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Regina a urcat pe tron pe 6 februarie 1952 și este cel mai longeviv monarh din istorie.

De ce a zis regina Angliei: „We'll Meet Again”?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot