Care este cea mai joasă țară din lume? 5 țări fără munți

02.12.2021
Care este cea mai joasă țară din lume? 5 țări fără munți

Când vine vorba despre țări cu relief variat, România se poate considera o țară completă, întrucât în spațiul carpato-danubiano-pontic există toate formele de relief. Totuși, pe Glob, sunt și state care nu au munți și nici măcar dealuri. Care este țara cea mai joasă din lume?

Gambia, țara fără munți

Gambia poate fi definită ca o țară fără munți. Cel mai înalt punct din această țară este Red Rock, situat la o altitudine de doar 53 de metri deasupra nivelului mării. Cea mai mare parte a țării este formată din mlaștini de mangrove, câmpii inundabile sau o plaje de coastă, iar aproximativ o treime din teren este folosită în scopuri agricole. În Gambia există multe locuri de vizitat și multe lucruri de văzut, dar o drumeție pe munte nu se va putea face niciodată în Gambia, scrie theworldgeography.com.

Belarus, printre cele mai joase din Europa

Cu o suprafață de 207.595 de km pătrați, Belarus este pe poziția 83 în lume ca mărime. Belarus are un relief predominant de câmpie și foarte puține dealuri. În medie, Belarus se află la 180 de metri 160 de metri deasupra nivelului mării. Cel mai înalt punct al Belarusului este un deal (Dzyarzhynskaya Hara) care atinge 345 de metri. Relieful de câmpie a fost folositor pentru locuitorii Belarusului pentru așezarea populației, agricultură, construcția de întreprinderi industriale și servicii de recreere.

Moldova, țara dealurilor

Moldova este, în general, o țară joasă, fără pic de regiuni muntoase. Cel mai înalt punct al său, Dealul Bănești, se ridică la 430 de metri în mijlocul Dealurilor Codri din centrul-vestul Moldovei. Altitudinea medie la vecinii de peste Prut este de doar 147 de metri.

Danemarca, țara plată

Dacă nu luăm în calcul Insulele Feroe și Groenlanda, teritorii care aparțin de Danemarca, cel mai înalt punct al danezilor este Møllehøj și are doar 170 de metri altitudine. Țara este una dintre cele mai plate din Europa cu o altitudine medie deasupra nivelului mării de 31 de metri.

Lituania, țara pădurilor de câmpie

Terenul Lituaniei este o alternanță de zone joase și moderate. Altitudinea sa maximă este Dealul Aukštojas cu o înălțime de 294 de metri situat în partea de est a țării. Terenul prezintă numeroase lacuri și zone umede, iar zona de pădure mixtă acoperă aproximativ 33% din țară.

Foto: ro.depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot