Care e țara unde sunt gratuite apa, gazul și electricitatea?

17.06.2020
Care e țara unde sunt gratuite apa, gazul și electricitatea?

În România, venitul unei familii se duce foarte mult pe plata utilităților. Apa, gazul și electricitatea sunt scumpe și trebuie plătite în fiecare lună, altfel ele pot fi tăiate. Cum ar fi ca cetățenii să beneficieze de aceste lucruri fără să plătească niciun leu? În lume, există un stat unde aceste utilități sunt gratuite.

În Turkmenistan, cetățenii nu plătesc pentru consumul de apă, gaze și electricitate. Deși pare greu de crezut, acest lucru se întâmplă cu adevărat, ba mai mult, fiecare persoană are dreptul la 120 litri de benzină pe lună, gratis.

Cum a fost luată această decizie?

Decizia a fost luată după separarea de URSS. Astfel, în anul 1993, președintele de atunci al Turkmenistanului, Saparmurat Ataievici Niiazov, a hotărât ca toți cetățenii să nu plătească pentru consumul de apă, gaze și electricitate timp de un deceniu. În 2003, hotărârea a fost prelungită până în 2020. În anul 2015, actualul președinte al statului Gurbangulî Mialikgulîievici Berdîmuhamedov a stabilit ca cetățenii să nu plătească nimic până în 2030. Această ultimă decizie a fost, însă, întoarsă de către Parlamentul statului.

Pentru a continua dezvoltarea relațiilor de piață în economia Turkmenistanului, precum și eficientizarea costurilor serviciilor de energie electrică, gaze și utilități pentru cetățeni, începand cu 1 ianuare 2019 se elimină furnizarea gratuită pentru populație a energiei electrice, gazului, apei și consumul de sare de masă, se arată în decizia semnată de Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului.

Turkmenistan – gaze naturale la discreție

Statul Turkmenistan se găsește în Asia Centrală și este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Rezervele comerciale ale țării se ridică la 2,8 trilioane de metri cubi. Cu toate acestea viața în Turkmenistan nu este tocmai roză. Statul se află sub o dictatură cruntă și există un singur partid care decide totul.

Au fost construite spitale ultramoderne cu aparatură de ultimă generație, însă personalul medical nu știe să le folosească. Așa cum se obișnuiește în țările cu dictaturi, există regiuni ultra bogate și zone în care sărăcia se vede cu ochiul liber.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot