Care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu, în fața plutonului de execuție? Ce a cântat dictatorul?

18.09.2019
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu, în fața plutonului de execuție? Ce a cântat dictatorul?

Nicolae Ceaușescu a fost omul care a marcat pentru totdeauna istora țării noastre. Acesta a condus România din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Ceaușescu a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când a fost executat alături de soția sa. Imaginile cu execuția soților Ceaușescu au făcut înconjurul lumii. Care au fost, însă, ultimele cuvinte ale dictatorului?

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu?

Înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile soților Ceaușescu, dictatorul a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Conform altor surse, se pare că ulterior, „Cel mai iubit fiu al poporului” a început sa cante fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist). „L-am împușcat în timp ce cânta”, avea să mărturisească ulterior Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de execuție.

Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: „De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii”?

Internaționala este cel mai cunoscut cântec socialist care a fost fredonat, în diferite versiuni, în toate statele comuniste. Varianta în limba română a acestui cântec a fost realizată și publicată în anul 1907 de avocatul-poet C. Z. Buzdugan. „Hai la lupta cea mare,  Rob cu rob să ne unim, Internaţionala Prin noi s-o făurim!”, sunt câteva dintre versurile celebrului cântec fredonat în perioada comunistă.

Ce norme procesuale legale au fost încălcate în „procesul Ceaușescu”?

Din punct de vedere juridic, în cadrul „procesului Ceaușescu” au avut loc încălcarea mai multor norme procesuale legale:

Totodată, legile românești nu permiteau la acea vreme aplicarea pedepsei cu moartea la mai puțin de zece zile de la rămânerea definitivă și irevocabilă a verdictului.

Cum sună Internaționala?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot