Care au fost cele mai devastatoare incendii de vegetație din ultimii ani?

09.01.2020
Care au fost cele mai devastatoare incendii de vegetație din ultimii ani?

Omenirea pare să nu înțeleagă nici acum, întru totul, cât de importante sunt pădurile pentru prelungirea duratei de viață a Planetei. Incendiile de vegetaţie au devastat de-a lungul ultimilor zeci de ani “Planeta albastră”. Consecințele nu se văd imediat, ci în timp, iar atunci când ne vom da seama de gravitatea situației poate fi prea târziu.

Incendiul din Pădurea Amazoniană a fost de a dreptul înfricoșător, știut fiind faptul că acea pădure este considerată “Plămânul Pământului”. 20% din oxigenul Terrei provine de la Pădurea Amazoniană.

Amazonia ia foc în fiecare an, dar în 2019, incendiile au fost mai multe ca niciodată, 75 de mii de la începutul anului. Cifrele arată că pădurea Amazoniană a pierdut aproape 3.500 de kilometri pătrați de pădure, cu patruzeci de procente mai mult decât decât în 2018. Problema cea mare este că aceste incendii nu au cauze natural, ci au fost declanșate de către oameni rău intenționați. Motivele acestor decizii nici nu mai contează, însă consecințele sunt dramatice pe termen lung.

Un alt incendiu care zguduie planeta în acest moment este cel din Australia. La începutul lunii ianuarie 2020, cifrele erau terifiante: 25 de morţi, 8 milioane de hectare, 2.000 de case distruse de foc și peste 500 de milioane de animale moarte. Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în America de Sud, în țări precum Chile și Argentina.

Un raport al Comisiei Europene în 2018 arată că în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord incendiile au distrus aproximativ 178 000 de hectare (ha) de păduri și terenuri. Situația a fost și mai critică în anul 2017 când suprafața arsă a fost de șase ori mai mare decât cea din 2018.

Potrivit datelor, în anul 2018 au fost următoarele incendii forestiere în Europa: Italia (147 de incendii, 14 649 ha distruse), Spania (104 incendii, 12 793 ha distruse), Portugalia (86 de incendii, 37 357 ha distruse), Regatul Unit (79 de incendii, 18 032 ha distruse) și Suedia (74 de incendii, 21 605 ha distruse).

Lumea stă pe o bombă cu ceas și nu își dă seama. Încălzirea planetei și episoadele accentuate de caniculă combinată cu secetă prelungită au provocat cele mai grave incendii de vegetație, tocmai în regiunea arctică, anul trecut. În Siberia, în zona craterului Batagai, în solul înghețat permanent timp de mii de ani, se află o uriașă bombă cu ceas. Potrivit datelor, în permafrostul (strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii) care începe să se dezghețe, există 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă. Eliberarea acestuia, alături de gazul metan, ar arunca planeta în haos.

Concluzia nu poate fi decât una singură: omul va muri pe mâna lui. Indiferența față de mediul înconjurător și indolența față de schimbare vor face ca specie umană să dispară asemeni oricărui alt regn animal.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot