Care a fost singurul loc din lume unde era interzis să naști sau să mori?

26.06.2019
Care a fost singurul loc din lume unde era interzis să naști sau să mori?

Pare o utopie să vorbim astăzi despre un loc unde este interzis să dai viață și chiar să mori . Ei bine, pentru sute de ani, insula Delos de lângă Mykonos a fost locul unde au fost impuse astfel de reguli. Astăzi, Delos este unul dintre cele mai importante situri mitologice, istorice și arheologice din Grecia.

Insula Delos a fost mai bine de 1.000 de ani un sanctuar. Asta cu mult înainte de a fi consacrată de grecii antici drept locul de naștere al zeului Apollo și al zeiței Artemis (Diana). Pentru că au considerat locul ca fiind sacru, atenienii au încercat să păstreze insula pură, pentru a-și putea venera în pace zeitățile.

Insula Delos

Cu o suprafață de doar 3,43 de kilometri pătrați, Delos are o poveste aparte. Pisistrate, fiul lui Hipocrate, a fost cel care a ordonat ca toate mormintele să fie mutate pe o insulă din apropiere.

Care este singura țară unde oamenii nu au nume de familie?

După o sută de ani, în urma unor instrucțiuni similare primite din partea Oracolului din Delphi, mormintele au fost relocate din nou. La acea vreme s-a decretat că nimeni nu putea muri sau da naștere pe Delos. În acest fel, grecii se asigurau că Delos rămânea un loc pur. Ba mai mult, nimeni nu s-ar fi putut declara peste ani proprietar al insulei ca rezultat al unei moșteniri.

Astăzi, insula din Marea Mediterană are doar 14 locuitori și este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO. Delos este considerată ca fiind un sit arheologic „extrem de extins și bogat”. Se spune că „transmite imaginea unui mare port mediteranean cosmopolit”.

În Longyearbyen e interzis prin lege să mori

Capitala Arhipeleagului Svalbard, orașul Longyearbyen, situat în nordul Norvegiei, este un alt loc de pe Glob unde este interzis să treci în lumea celor drepți.

Vedere din Longyearbyen

În anul 1950, aici s-a dat o lege care interzice locuitorilor să moară. Motivul? Clima îngheţată, care împiedică descompunerea corpurilor moarte şi le face o atracţie pentru animalele sălbatice. De zeci de ani nimeni nu a mai fost înhumat în cimitirul din Longyearbyen. Muribunzii sunt transportați în Norvegia cu avionul, iar orașul nu are nici spital și nici morgă.

E adevărat că a existat o insulă populată de 600 de turci care a dispărut complet de pe Dunăre?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot