Care a fost cel mai puternic cutremur din istoria României?

31.01.2020
Care a fost cel mai puternic cutremur din istoria României?

România a avut de-a lungul istoriei cutremure care au băgat spaima în populaţie. Zona Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa seismică.

Românii își amintesc cu îngrijorare cutremurul din 1977 și bilanțul tragic lăsat în urmă de acesta. De atunci România nu a mai fost zdruncinată de un seism cu o asemenea magnitudine. Fizicienii știu că o dată la câțiva zeci de ani țara noastră este zguduită de un cutremur puternic, iar perioada pentru un nou seism puternic se apropie. Puțină lume știe însă că nu cutremurul din 1977 a fost cel mai puternic, ci unul înaintea sa care a avut loc în anul 1802.

Cel mai puternic seism din Romania

Pe data de 14 octombrie 1802 a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României, de până acum. Seismul a avut între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter și a fost resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Nu se cunoaște cu exactitate puterea sa întrucât la acea vreme nu existau măsurători.

Acesta este cel mai puternic cutremur consemnat în istoria României și unul dintre cele mai mari din istoria Europei. Durata acestuia a fost de 2 minute şi 55 de secunde. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter.

Dezastrul lăsat în urmă

Cutremurul a făcut ravagii nu numai la noi în țară ci și în împrejurimi. Mănăstirea Cotroceni, Biserica Sf. Nicolae sau turnul Colţei, clădirile simbol din acea vreme ale Capitalei României, au fost distruse. Au izbucnit multe incendii, probabil din cauza răsturnării sobelor. Pământul s-a despicat în unele locuri, apă verde cu miros de sulf țâșnind afară.

„S-a cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită (Turnul Colței), care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”, scria Călugărul Dionisie Eclesiarhul.

În Bulgaria, orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse. Forța cutremurului a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat, în Moscova.

Seismul a avut loc la ora 12:55. Acesta a fost urmat de 6 replici puternice, care au durat cumulat aproximativ 3 minute. Deși magnitudinea acestuia a fost uriașă, în România au fost doar patru morți: negustorul ambulant ucis de Turnul Colței, o femeie de origine iudaică, copilul său și o altă victimă.

Dacă un asemenea cutremur ar avea loc astăzi, dezastrul și numărul victimelor lăsate în urmă ar fi, cu siguranță, mult mai mare.

Foto: total-slovenia-news.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot