Când și în ce condiții se pot vedea munții din București?

27.09.2022
Când și în ce condiții se pot vedea munții din București?

Sezonul rece trezește la viață stațiunile montane din țara noastră, iar turiștii au de unde să aleagă. Toamna este anotimpul care ne trimite cu gândul la munți, haine mai groase sau cabanele primitoare și călduroase. Dacă locuiești în București și nu poți ajunge la munte, să știi că aceștia pot fi văzuți și din capitală în anumite circumstanțe. Când se pot vedea munții din București?

Care sunt cele mai apropiate stațiuni montane de București?

munții

Geografia României este bogată, având toate formele de relief posibile. Acest lucru pune la dispoziția turistului, muntele și marea pe tot parcursul anului. În special, oamenii aleg vara să meargă la mare pentru bronz, iar iarna la munte. Cele mai cunoscute stațiuni montane din România sunt pe Valea Prahovei, unde regăsim: Sinaia, Bușteni, Azuga sau Predeal. Totodată, alternativele turiștilor îi pot îndrepta și spre zone mai liniștite. Acestea sunt Fundata, Cheile Dâmbovicioarei, Valea Teleajenului sau Valea Doftanei.

Cele mai apropiate și comune pentru Bucureșteni rămân stațiunile de munte din Valea Prahovei. Din centrul capitalei până în cea mai cunoscută stațiune sunt aproximativ 150 de km. Zonele sunt recunoscute în special pentru Parcul Natural Bucegi, un loc special pentru drumețiile lungi și vederile spectaculoase. Pentru cei care nu pot ajunge la munte, este bine cunoscut că în anumite perioade ale anului, anumite secțiuni din Bucegi pot fi zărite din punctele cele mai înalte ale capitalei.

Când se pot vedea munții din București?

Distanța dintre București și Munții Bucegi sunt de 150 km în distanță rutieră și 110 km în distanță liniară.
Fenomenul rar care permite ca Munții Bucegi să fie vizibili de la această distanță se produce în sezonul rece, când apare un efect de lupă care mărește orizontul. Acesta se datorează densității aerului și a lipsei norilor.

„Aerul rece are o densitate mare, este un aer greu și nu lasă pulberile de la nivelul orașului să se ridice, așa cum se întâmplă când aerul este cald. (…) – afirmă Simona Căpșună, meteorolog.

Geografii afirmă că fenomenul se petrece în condiții de vânt la altitudini mari și medii cu o circulație a aerului predominant nordică.

„Munții se pot observa în special după răsăritul soarelui, dar și în timpul zilei, în condițiile unei evapotranspirații reduse, cauzată de temperaturile scăzute.” – confirmă Cornel Tudose, geograf.

Chiar dacă munții pot fi vizibili rar din București, Marea Neagră nu se poate observa de pe niciun vârf montan. Pentru a putea fi vizibilă, înălțimea munților ar trebui să depășească 3.500 metri.

Foto: Depositphotos.com & Digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot