Au existat cavaleri români în perioada medievală?

26.03.2019
Au existat cavaleri români în perioada medievală?

În Evul Mediu, în Europa, cavalerii erau unii dintre cei mai apreciați luptători. Totuși, cavalerii sunt asociați cu zona una astăzi se află țările din Regatul Unit al Marii Britanii, Germania și Franța. De fapt, cavalerii își au originile în Imperiul Roman, întrucât romanii aveau o forță călare de elită, numită ordo equestris. Cavalerii medievali au dominat sute de ani lumea Occidentală. Totuși, au existat și cavaleri pe teritoriul țărilor române?

Răspunsul este, da, au existat și cavaleri de origine 100% mioritică. De fapt, În Ţara Românească, în special, începând cu secolul al XIV-lea a fost atestată prezenţa cavalerilor după model apusean.

Prezenţa lor este atestată indirect printr-o serie de precizări şi documente medievale. În jur de 100 de cavaleri din Ţara Românească au ajuns în secolele XIV-XV să participe la marile turniruri date la Buda, în Ungaria medievală, dar şi mai departe, în țări precum Germania.

Cel mai cunoscut exemplu este Turnirul de la Buda din anul 1412, organizat de Sigismund al Ungariei, cu prilejul încheierii păcii cu craiul polon Vladislav Jagello. La acea vreme, turnirurile deveniseră deja evenimente sportive. În analele turnirului sunt consemnaţi peste 100 de cavaleri, printre care şi cavaleri români care erau, cel mai probabil, de origine nobilă.

De ce în Marea Britanie se conduce doar pe partea stângă?

Și cavalerii noștri aveau armuri, blazoane și cai bine antrenați. În plus, antrenamentul acestora era diferit de al unui soldat.

”Vitejii, aidoma cavalerilor occidentali, îşi regăsesc raţiunea existenţei lor în războaiele purtate de suveran; nu întâmplător, prezenţa lor în cronică se face simţită în preajma evenimentelor aflate în legătură cu fapte de arme. Dacă stăpânirea unei suprafeţe de pământ era semnul distinctiv al unei demnităţi nobiliare, calitatea de „viteaz” reprezenta împlinirea unei vocaţii şi, de ce nu, a unei meniri: aceea de războinic”, notează istoricul Constantin Crăescu în articolul său ”Vitejii lui Ştefan cel Mare”.

Conform lui Nicolae Iorga, cavalerii (în jur de 3.000 la număr) erau elita armatei moldovene în vremea lui Ștefan cel Mare.

Cavalerii medievali au încetat să mai existe în Europa începând cu anul 1560. Multe dintre ordinele cavaleresti care există astăzi au fost create după Evul Mediu cu scopul decorării celor care se remarcă în comunitate.

Costumul unui cavaler medieval

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot