Arheologii au găsit o sticlă cu răvaș lângă mormântul Veronicăi Micle. Pe răvaș, un mesaj

27.07.2021
Arheologii au găsit o sticlă cu răvaș lângă mormântul Veronicăi Micle. Pe răvaș, un mesaj

La baza bisericii de la Văratec, unde a fost îngropată în apropiere Veronica Micle, muza și marea iubire a lui Mihai Eminescu, a fost găsită o sticlă cu un răvaș în ea. Documentul a fost luat și analizat de specialiștii în domeniu, pentru a descifra ce mesaj a ascuns.

Sticlă de lângă mormântul Veronicăi Micle

Anul acesta s-a început reabilitarea Bisericii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, care face parte din ansamblul arhitectural Mănăstirea Văratec. Inițial, zona a fost cercetată de arheologi, pentru a fi siguri că nu se distruge patrimoniul cultural. Surpriza mare a fost când la baza bisericii a fost găsită o sticlă cu un mesaj în ea.

Specialiştii de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ au trimis documentul la Iași, pentru a fi analizat și descifrat, acesta fiind puternic afectat de mediul înconjurător și de trecerea anilor. Arheologii susțin că sticla a fost îngropată la baza bisericii în anul 1844, acum aproximativ 170 de ani, când s-a renunţat la vechiul aşezământ construit din lemn, fiind ridicat altul, din piatră.

Artefactul a ajuns la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iaşi unde s-a reuşit extragerea documentului şi conservarea acestuia. Din păcate, mediul în care a stat un secol şi jumătate l-a afectat destul de mult, astfel că, la ora actuală, este dificilă desfacerea lui. Potrivit specialiştilor care s-au ocupat de extragere şi conservare, condiţiile din recipientul de sticlă au contribuit şi la ştergerea scrisului de pe document. Adresez cu acest prilej sincere mulţumiri echipei de cercetători care s-au ocupat de această descoperire deosebită, a afirmat Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, pentru Adevarul.ro.

Cu toate acestea, specialiștii în arheologie consideră că astfel de mesaje sunt destul de rare, iar pe cel găsit ar fi fost scris ctitorii bisericii, data, luna, anul şi un pomelnic. Cercetările arheologice din zonă au dus, totuși, la descoperirea primului cimitir al mănăstiri din Munţii Stânişoarei, care a fost folosit de la sfârşitul secolului al XVIII-lea până aproape de finele secolului al XIX-lea, identificându-se peste 70 de morminte. Totodată, au mai fost descoperite monede, o candelă, vestigii de acum 8000 de ani, ceramică specifică şi unelte din piatră.

Cum a murit Veronica Micle?

La aflarea veştii că marea sa iubire, Mihai Eminescu, a murit în sanatoriul doctorului Şuţu, Veronica Micle a scris în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”. Tristă din cale afară, Veronica Micle a ales să se retragă la Mănăstirea Văratec. În anul 1866, Veronica donase casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei, Mănăstirii Văratec. Pe 3 august 1889, poeta s-a sinucis cu arsenic, în casa cu etaj a maicii Fevronia Sârbu. Avea numai 39 de ani. Se spune că Veronica a agonizat 20 de ore până să-și dea duhul.

Așa arată mormântul Veronicăi Micle

Sticluţa cu arsenic, fusese golită repede, după miezul nopţii de 2 spre 3 august, cu ‘lăcomie hotărâtă’, avea să scrie în raportul medical doctorul Taussig chemat la fața locului care a constatat decesul.

Veronica Micle este înhumată religios lângă bisericuţa Sf. Ioan de la Văratec, în ciuda faptului că în religia ortodoxă persoanele care se sinucid nu au parte de slujbă. Cel mai probabil a contat faptul că poeta a fost extrem de apropiată de Mănăstirea Văratec.

Foto: Wikipedia.org și Adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot