30 de ani de la Revoluţie. De ce Ceauşescu a ales să fugă la Târgovişte?

09.12.2019
30 de ani de la Revoluţie. De ce Ceauşescu a ales să fugă la Târgovişte?

Revoluţia izbucnită în luna decembrie a anului 1989 s-a încheiat odată cu execuţia soţilor Ceauşescu, pe data de 25 decembrie. Revoluţia a izbucnit la Timişoara pe data de 16 decembrie. Timp de 10 zile, românii au fost nevoiţi să facă faţă unui amalgam de informaţii şi zvonuri greu verificabile. Văzând că nu pot calma oamenii nemulţumiţi, pe data de 22 decembrie, soţii Ceauşescu, părăsiţi de comandanţi şi apropiaţi, aleg să ia un elicopter de la sediul Comitetului Central şi să fugă. Destinaţia iniţială? Snagov. Destinaţia finală? Târgovişte. De ce?

Imediat ce soţii Ceauşescu au părăsit sediul Comitetului Central, aceştia au plecat cu elicopterul Dauphin la palatul de la Snagov. Cum şi aici lucrurile erau departe de a fi calme, Nicolae Ceauşescu decide ca el şi soţia sa să ia elicopterul spre Piteşti, însă aveau să ajungă, în cele din urmă, la Târgovişte.

De ce a fugit Ceauşescu la Târgovişte?

În momentul în care aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni (lângă Piteşti) a fost identificată prin radio, iar pilotul i-a transmis dictatorului că ar putea fi doborâţi dintr-o clipă în alta. Atunci Ceauşescu i-a spus pilotului să aterizeze la şosea, lucru pe care acesta din urmă l-a şi făcut. Cu ajutorul unor maşini pe care le-au oprit pe drum, soţii Ceauşescu aveau să ajungă la Târgovişte de unde, conform martorilor, plănuiau să organizeze rezistenţa.

Iniţial, cei doi fugari au ajuns la sediul Miliţiei, dar revoluţionarii ocupaseră deja oraşul. Astfel, Nicolae şi Elena Ceauşescu au stat ascunşi lângă o pădure până la lăsarea întunericului, când au revenit la sediul Miliţiei Judeţene. Aici au fost arestaţi şi percheziţionaţi de revoluţionarii conduşi de Ilie Ştirbescu.

„Cine sunteţi voi, mă, să mă arestaţi pe mine? Sunt preşedintele vostru, mă, sunt secretarul vostru general, mă, sunt comandantul vostru suprem, mă! Cine, mă, sunteţi voi?”, avea să le spună Ceauşescu revoluţionarilor în momentul percheziţiei, potrivit jurnalul.ro.

Ulterior, cei doi au fost duşi la celebra unitate militară 01417 din Târgovişte, acolo unde au fost judecaţi şi executaţi pe data de 25 decembrie 1989.

Cum a decurs procesul soţilor Ceauşescu?

Procesul soților Ceaușescu a început pe 25 decembrie la ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.

Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul care i-a judecat, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Câţi oameni au murit la Revoluţie?

Conform statisticilor oficiale, 1142 de persoane şi-au pierdut viaţa la Revoluţie şi 3138 au fost rănite pe teritoriul întregii ţări.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot