10 țări imposibil de invadat. Printre ele, Rusia, Australia sau Coreea de Nord

07.06.2022
10 țări imposibil de invadat. Printre ele, Rusia, Australia sau Coreea de Nord

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a luptat cu ardoare pentru a-și stabili supremația. Omul este o creatură extrem de competitivă, extrem de narcisică și periculoasă din punct de vedere teritorial. Nu toate statele pot fi cucerite cu ușurință. Există anumite state pe Glob care sunt imposibil de invadat.

Istoria omenirii este plină de războaie declarate pentru extinderea regatelor și teritoriilor. Mulți conducători au venit și au plecat, jefuind și invadând teritoriile altora și făcându-le proprii.

Cu toate acestea, în tot acest timp, au existat unele țări care niciodată nu au fost invadate. Acestea au reușit să-i țină la distanță pe invadatori în trecut, dar și acum.

Țările greu de invadat

Bhutan. Această mică țară din Asia de Sud-Est nu are aproape nimic când vine vorba de autoapărare. Bhutanul nu are o armată uriașă (doar 7000 de personal), o forță aeriană bine echipată (doar 2 avioane!) și nici măcar tancuri în armata sa. Cu toate acestea, Bhutan este una dintre acele țări care nu a văzut aproape niciodată o invazie în patria sa.

Bhutan este o țară mică, înconjurată de vârfurile maiestuoase ale Himalayei din toate părțile și se află la 300 m deasupra nivelului mării. Presupunând că o armată reușește să ajungă la graniță, răul de altitudine va slăbi și mai mult soldații. Până când această armată ar ajunge efectiv în Bhutan, ostașii săi vor fi atât de epuizați și lipsiți de resurse încât o invazie va fi aproape inutilă.

Mai mult, Bhutanul este atât de nesemnificativ în Politica Internațională, încât nimeni nu va avea vreodată nimic de-a face cu asceast stat. Bhutanul are cetățeni iubitori de pace și o regalitate devotată. Această mică țară este mai neutră decât Elveția și extrem de izolată. Și acest lucru este cel mai mare avantaj al ei, lucru care a făcut-o atât de sigură.

Iranul este una dintre cele mai puternice țări din Orientul Mijlociu. Are, de asemenea, cel mai mare număr de inamici pe care îl poate avea o țară. Iar ca aliați, unul singur: Coreea de Nord. Încă din cele mai vechi timpuri, Orientul Mijlociu a fost un epicentru al numeroaselor războaie. S-au luptat atât țări care formează Orientul Minlociu, cât și state îndepărtate. Și, deși Iranul a fost implicat semnificativ în toate aceste conflicte, a reușit cumva să țină invadatorii la distanță.

Principalul argument al imunității este locația geografică a Iranului, care este atât de intimidantă încât Iranul nici măcar nu are nevoie de o armată care să țină la distanță invadatorii. Iranul este înconjurat de vârfuri muntoase înalte din toate părțile.

În aceste vârfuri muntoase au fost construite numeroase buncăre ascunse, în care locuiesc soldați-spioni iranieni care monitorizează terenul în permanență. Mai mult decât atât, Iranul are o rețea enormă de baze de rachete subterane care se întinde pe întreaga zonă a țării. De asemenea, cei 500.000 de militari, 1658 de tancuri, 137 de avioane de luptă și muniția nucleară extrem de avansată sunt motivul pentru care până și SUA și Arabia Saudită urăsc Iranul de la distanță.

Australia este o țară insulară care descurajează orice potențial invadator și îl sperie. 70% din suprafața sa este acoperită de Outback, o întindere imensă deșert fără floră sau faună care se întinde pe mii de kilometri. Cel mai apropiat inamic potențial al Australiei este Japonia , care ea însăși se află la 11000 km distanță, separată de Oceanul Pacific.

Prin urmare, dacă japonezii decid să invadeze Australia (ceea ce au si făcut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), vor fi nevoiți mai întâi să navigheze prin 11.000 km de apă oceanică. Odată ce au îndeplinit această sarcină, vor trebui să facă față mâniei nesfârșitului Outback.

Aici cineva fie moare de deshidratare și epuizare, fie este ucis de grupuri ascunse de războinici de gherilă. Până când armata va ajunge efectiv în zonele populate, acestea vor fi atât de slăbite încât armata australiană nu va avea probleme în a le supune.

Elveția este renumită în întreaga lume pentru trei lucruri: ciocolată elvețiană, ceasuri elvețiene și neutralitatea sa când vine vorba despre politica mondială . Elveția nu are dușmani și este singura țară cu care fiecare stat este în relații bune. Acesta este probabil motivul pentru care fiecare departament al ONU își are sediul în Elveția. Dar chiar dacă această țară nu s-a implicat niciodată în vreun fel de violență, este una dintre cele mai puternice țări de pe această planetă din punct de vedere armat.

Superputeri mondiale precum Franța, Germania, Marea Britanie, SUA etc. sunt cele mai bune prietene cu această țară înzăpezită. Aceste state au o mare parte din activele lor monetare depozitate în bănci elvețiene. Deci, dacă un invadator rebel nu vrea să riște să intre în probleme cu atâtea țări puternice, nimeni nu va îndrăzni (și nu a îndrăznit vreodată) să invadeze Elveția. Chiar dacă printr-un miracol reușesc să o invadeze, Elveția știe și este capabilă să se apere.

Munții alpini magnifici, supravegherea armatei din buncărele ascunse și fortărețele din mijlocul munților vor descuraja atacatorii. Dacă reușesc să ajungă cumva la granițele elvețiene, cetățenii acestei țări au permisiunea de a deține o armă. De asemenea, aceștia au și pregătire militară.

Armata Coreei de Nord este a doua ca mărime din lume, după SUA. Coreea de Nord are 700.000 de militari activi și 4.500.000 de rezervă, 4200 de tancuri, 458 de avioane de luptă, 967 de nave de luptă și 8 focoase nucleare. Doar puterea sa nucleară este suficientă pentru a descuraja cele mai mari și mai puternice țări ale lumii. În anii 1950, în timpul războiului din Coreea , nici măcar Coreea de Sud și SUA împreună nu au putut supune Coreea de Nord.

Această țară mică are mulți dușmani, însă nimeni nu va îndrăzni să o invadeze. Multă vreme, lumea a speculat că va începe un război nuclear între SUA și Coreea de Nord din cauza relațiilor lor tensionate, însă chiar și SUA sunt reticente în a porni o luptă. Cu atât mai mult din cauza prieteniei Coreei de Nord cu China, cu care SUA nu vor să strice relațiile. Coreea de Nord este una dintre cele mai vicioase țări din lume și, din păcate pentru locuitorii ei, aproape imposibil de invadat.

Ca regulă generală, națiunile insulare sunt greu de invadat. Regatul Unit, sau Marea Britanie, nu este doar o națiune insulară. Este, de asemenea, una dintre cele mai puternice țări din lume, alături de SUA, Rusia și Germania.

Singurul mod în care o armată poate invada Marea Britanie este traversând Canalul Mânecii spre sud. Și asta în sine este o sarcină grea, din cauza apelor înșelătoare și stâncilor abrupte din Dover. Acest lucru a fost dovedit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când niciunul dintre naziști nu a putut supune Insula Britanică.

Mai mult decât atât, britanicii se laudă cu o armată remarcabilă în ceea ce privește tehnologia și priceperea. Bugetul său anual de apărare este de peste 55 de miliarde de dolari, al 5-lea ca mărime din lume.

Potrivit Buddy Mantra, Canada este unul dintre cele mai pașnice popoare din lume, însă acest lucru nu înseamnă că sunt lipsiți de apărare. Este atât de greu să invadezi Canada încât, chiar dacă ar avea dușmani, nimeni nu ar îndrăzni să-și asume șansele. Cea mai mare și mai puternică armură pe care o are Canada este locația sa geografică și dimensiunea sa (a doua țară ca mărime din lume după suprafață).

Canada este înconjurată pe trei laturi de apele glaciare ale oceanelor Atlantic și Pacific, cu temperaturi de îngheț sub -30 de grade Celsius. Aceste temperaturi înghețate și zăpada inevitabil din interiorul țării sunt suficiente pentru a descuraja cea mai puternică armată din lume.

Singura modalitate de a invada Canada în siguranță este prin SUA, care se află spre sud. Și având în vedere cât de puternice sunt SUA și cât de prietene sunt aceste două națiuni , sarcina este pur și simplu imposibilă. Și dacă printr-un miracol o armată reușește, enormele forțe militare ale Canadei cu 95000 de personal activ vor fi suficiente.

Japonia este una dintre cele mai avansate, cele mai dezvoltate și cele mai puternice țări. Istoria este o dovadă a priceperii sale militare și tehnologice. Economia japoneză este a 4-a ca mărime din lume, iar bugetul său militar anual este de peste 50 de miliarde de dolari americani.

Acestă țară insulară are una dintre cele mai avansate muniții militare din lume, cu tehnologie și supremație de neegalat. Acum 70 de ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA a trebuit să arunce două bombe atomice în Japonia pentru a o împiedica să prelungească războiul.

Dacă totuși cineva dorește să invadeze Japonia, va trebui să traverseze un ocean pentru a ajunge la el, ceea ce este departe de a fi ușor. Japonezii împreună cu aliați precum SUA (au devenit prieteni după al Doilea Război Mondial ) vor doborî invadatorii.

Rusia, o țară prea mare pentru a fi supusă

Rusia este cea mai mare țară din lume. Orice invadator din zilele noastre cu siguranță nu poate să se ridice la nivelul său sau să invadeze Rusia, cu atât mai puțin să o supună. Geografia rusă în sine este cea mai mare armură a Rusiei împotriva oricăror potențiali invadatori. De fapt, generalii ruși glumesc că tot ce trebuie să facă este să se îndepărteze și să privească cum clima își face treaba.

Rusia

Clima Rusiei este într-adevăr mortală. Până când o armată va ajunge pe continentul Rusiei, vor irosi atât de multe resurse încât va fi o „joacă” pentru armata rusă să o supună.

SUA, greu de invadat

Pe suprafața pământului au avut loc războaie ce au durat zeci, chiar sute de ani. Unele mici, altele letale, precum Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial. Aceste războaie au afectat aproape fiecare țară din punct de vedere economic. Au murit milioane de oameni și s-au epuizat resursele într-un mod rapid. Însă SUA par de neatins.

Bugetul militar anual al acestei superputeri mondiale este de 600 de miliarde de dolari. De asemenea, li se permite să posede o armă proprie. Sunt 112 arme în SUA la 100 de persoane (adică mai multe arme decât oameni!), mai scrie sursa citată. Și patriotismul american este atât de puternic încât vor împușca pe oricine pentru că îndrăznește să privească SUA cu intenții răutăcioase.

Geografia și dimensiunea Statelor Unite ale Americii sunt, de asemenea, una dintre cele mai mari armuri pe care le are. Are vastul deșert Arizona, Munții Stâncoși și Munții Apalachi, o rețea masivă de râuri, platouri și peisaje înzăpezite din Alaska. Pe două părți, este înconjurat de oceane masive, Pacificul la vest și Atlanticul la est. Toate acestea, împreună cu priceperea sa militară, care este cea mai bună de pe această planetă, fac din SUA cea mai dificilă țară de invadat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot